Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Interview - M. Kreijenbroek, 2BA: “het product en het virtueel object”

Datum: 03-05-2015
Door: Delano Kenepa van BIMregister

 1. Een korte introductie.

2BA faciliteert de installatiebranche met een platform dat van Fabrikant via Groothandel tot Installateur product- en handelsinformatie communiceert. Dat doen we in de breedste zin des woord. Mijn naam is Martin Kreijenbroek en ik mag als directeur en daarmee een van de 12 medewerkers vorm geven aan dit bedrijf.

2. Wat zijn momenteel de stappen die 2BA onderneemt op het gebied van virtueel bouwen of ook wel BIM?

Mede aan de hand van BIM processen wordt gekeken welke productinformatie nodig is en wordt deze aan de bestaande modellen toegevoegd. Dit doen wij in nauwe samenwerking met S@les voor bouw en installatie (communicatiestandaards) en ETIM ( classificatiestandaard).

2BA is bijvoorbeeld ook vanaf het begin actief betrokken bij het project ETIM-RT waarmee ook geometrische en reken parameters in één keer zonder discussies door fabrikanten “af fabriek” met de product data kunnen worden meegeleverd.  Onze motto richting Fabrikant is dan ook: “het product is pas af wanneer het ook voor de virtuele wereld helemaal af is”. Zo’n Virtueel product bevat dus de informatie die nodig is voor de bestelling in de vorm van een barcode, bestel-prijs-gebruikseenheid maar ook de brutoprijs en de kortingsgroep. Daarboven zit dan een stuk logistieke informatie voor bijvoorbeeld het magazijn systeem in de vorm van LxBxH en gewicht van de verpakking. Nog weer verder komen we op de informatie die nodig is om het product vindbaar te maken in de catalogus van de Fabrikant, Groothandel of bijvoorbeeld 2BA. Dan zijn we er nog niet, want ook certificaten, handleidingen, installatievoorschriften, 3D-modellen horen allemaal bij de informatie die de fabrikant aan de markt beschikbaar wil stellen.

Dat is natuurlijk een heel omvangrijke klus. Gelukkig zijn er inmiddels 6 PIM-softwarehuizen die met hun software ETIM ondersteunen. De 2BA softwarepartners zijn Compano, Guidance, Proplanet, SRC, Syncforce en Xiam en zij staan klaar om fabrikanten hierin te ondersteunen.

3. Welke stappen vanuit 2BA kan de markt verwachten dit jaar? Waar wilt 2BA zich de komende tijd verder in ontwikkelen?

Wij gaan vol door op de ingeslagen wegen. Hierbij wordt ook geïnvesteerd in de ontsluiting van de data. Waar bijvoorbeeld tot nu toe de installateur, maar ook de groothandel de data hun leveranciers vooral in grote bulk bestanden bij ons ophalen en “thuis” in hun eigen systemen ontsluiten, wordt inmiddels ook zwaar ingezet op zoeken en vinden in de Cloud en alleen dat overhalen wat lokaal wordt gebruikt.

4. 2BA heeft afgelopen maand een seminar gehouden. Hoe is het seminar verlopen en kan men daar meer van verwachten?

“de toekomst is nu” was de titel van het seminar. Het bovengenoemde verhaal over de virtuele versie van het product stond daarbij centraal. Maar er werd ook een pleidooi afgestoken voor de standaards “We kunnen niet zonder, wij moeten dat (gaan) gebruiken en zullen dat ook keihard gaan afdwingen”  waren de woorden van één van de sprekers.

5. Wat kunnen fabrikanten doen om het virtueel bouwen te versnellen en draagt 2BA daar in bij?

 

 

 

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?