Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIR event 16 oktober 2013, MKB aan zet – vragen, antwoorden, kansen, belemmeringen | Arjan Walinga, Bouwend Nederland en Ewoud Ruifrok, EGM Architecten

Datum: 17-10-2014
De middagsessie ‘MKB aan zet: hoe gaat BIM zich ontwikkelen, en wat betekent dit voor uw praktijk en het onderwijs?’ werd geleid door Arjan Walinga (secretaris BIR), Gustaaf Kühne (BIR-lid en architect bij EGM Architecten) & Ewoud Ruifrok (BIM-coördinator bij EGM architecten).

 

Kühne nam eerst zijn publiek mee naar de BIM-activiteiten van EGM-architecten. Zo liet hij een aantal BIM-pilotprojecten zien waarbij het vooraf opgezette BIM-doel was bereikt en het in de praktijk ook daadwerkelijk een meerwaarde was gebleken. “Eén van die grote voordelen is het 3D-inzicht. Dat is niet alleen interessant voor de opdrachtgever maar ook voor onze interne architecten en bouwkundigen als het bijvoorbeeld gaat om knelpuntendetectie.” Verder gaf Kühne een aantal andere BIM-voordelen, zoals verbetering in de communicatie, genereren van uittrekstaten en tijdwinst.

 

Afsprakendocument
Vervolgens liet Ruifrok het BIM-proces bij EGM zien. “Het allerbelangrijkste in het proces is goede afspraken maken met elkaar, dat is echt de kern en wordt vaak vergeten. Op het moment dat je dat niet doet kom je later in de problemen.” Daarom gebruikt EGM een ‘afsprakendocument’, in de volksmond ook wel een BIM-protocol of IDM (Information Delivery Manual) geheten. EGM heeft hier onder andere punten in staan die gaan over BIM-doelstellingen, verantwoordelijkheden en software- en modelleerafspraken.

 

Bepaal aan begin wat je wilt
Ruifrok nam het publiek vervolgens mee langs de Levels of Detail/Development. Een belangrijke boodschap die Ruifrok hierin meegaf: “Het gaat er niet om hoe het er uitziet, maar vooral om de data die erin zitten. In het begin willen we mooie plaatjes hebben maar halverwege het proces is het uiterlijk helemaal niet belangrijk als een aannemer gaat calculeren.” Kortom, het is belangrijk dat je aan het begin van het proces bepaalt wat je met het BIM wilt gaan doen, want dan kun je er rekening mee houden. Je kunt namelijk van alles uit het model halen zoals berekeningen voor brandwerendheid en geluidsbelasting, simulaties, calculaties en bezonningsstudies.

 

BIM-Onderwijs
Na de presentatie van EGM architecten nam Walinga het woord over om de stand van zaken in het BIM-onderwijs kenbaar te maken. Walinga liet daarin weten dat het hoger onderwijs zich steeds meer aan het centraliseren is en dat de BIR hierin faciliteert. “Sprekend vanuit mijn rol binnen Bouwend Nederland zie ik dat bouwondernemingen bij net afgestudeerde tegen een aantal zaken lopen. Wanneer studenten binnenkomen, moeten ze (opnieuw) leren modelleren. En wat studenten van een Hanze Hogeschool van BIM weten, kan verschillen met wat ze bij een Haagse Hogeschool weten.”

 

Overleg tussen het hoger onderwijs is dan ook een belangrijk punt, benadrukt Walinga. “Daarmee gaan we op termijn een constantere kwaliteit van het BIM-onderwijs krijgen bij de studenten die nog af moeten studeren.”

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?