Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Verslag bijeenkomst ‘Mobiel Werken, Apps en Augmented Reality’ 25-09-2014

Datum: 26-10-2014
Trekt een bijeenkomst met als onderwerp Mobiel Werken, Apps en Augmented Reality genoeg belangstelling? Deze vraag stelde voorzitter Ruud van Tongeren hardop bij de start van deze STUMICO bijeenkomst. De overvolle zaal 25 in het NBC congrescentrum te Utrecht gaf het overduidelijke antwoord op deze vraag. Het onderwerp leeft bij onze leden!

Youtube videos:

Alle 5 de presentaties staan op youtube. Bekijk ze in de playlist op youtube.

‘Een wereld vol apps’ – Maarten Slee (Bestuurslid STUMICO)

Als aftrap geeft bestuurslid Maarten Slee een overzicht van ontwikkelingen in de markt op het gebied van Apps en vormen van Augmented Reality. Het bewijs dat de ontwikkelingen erg snel gaan werd geleverd door een tv-fragment over ‘Mobiel bellen anno 1999’ waarin willekeurige voorbijgangers gevraagd werd “Heeft u een mobiele telefoon?”. Reacties als “Nee joh. Stel je voor, word je gebeld tijdens het fietsen..haha..” zeggen genoeg.

Wie durft er een voorspelling te doen waar we over 15 jaar staan? Professioneel gebruik van apps, augmented reality toepassingen en verwante technieken staan nog maar in de kinderschoenen. De presentaties van vandaag geven een goed beeld van waar de koplopers in het veld mee bezig zijn.

‘Maak binnen 5 minuten je eigen app’ – Project Mobi Cloud – Feyzi Inci (Appear Networks)

MobiCloud is een project gefinancieerd door de EU met als doel het gebruik van mobiele applicaties in de bouw te vergemakkelijken. Appear Networks leidt dit project als specialist op het gebied van softwareontwikkeling voor mobiele toepassingen en het creëren van de juiste context voor het gebruik van deze toepassingen. Doel is een laagdrempelig en flexibel ontwikkelplatform te bieden aan bedrijven. Uitdaging is een juiste keuze te maken tussen native platform (IOS, Android, etc), hybride platform of webontwikkeling. MobiCLoud gebruikt een hybride framework waarin HTML5 en native platforms gecombineerd worden.
Zie ook www.mobicloudproject.eu

‘Betere Kwaliteit in minder tijd’ – Mobiel Toezichtsprotocol – Marcel van den Eijnden (Arcadis)

ARCADIS heeft een iPad-applicatie ontwikkeld voor inspecties op bouw-, brandveiligheid- en milieu-regelgeving. Deze tool “itoezichtprotocol” vereenvoudigt de opname van bestaande gebouwen en bouwwerken in uitvoering op staat van onderhoud en het voldoen aan regelgeving (wabo) en/ of private kwaliteitseisen. Bevindingen kunnen tijdens de opname digitaal én gebruiksvriendelijk worden ingevoerd door het gebruik van een flexibele tekstgenerator, digitale foto’s en tekeningen. Vervolgacties kunnen vanaf de iPad worden doorgezonden aan derden en gevolgd tot oplevering. De applicatie bestaat uit een mobiele app en een webbased backoffice toegang.
Zie ook www.itoezichtprotocol.nl

‘Van CAD naar COOL’ – Apps en Oculus Rift – Martinus van de Ruitenbeek (Volker InfraDesign)

Samen met 3 jonge collega’s (Aral Voskamp, Danny Lamarti, Kyron de Haas) presenteert Martinus van de Ruitenbeek de recente ontwikkelingen op het gebied van software ontwikkeling en de Oculus Rift binnen Volker InfraDesign. Dit bedrijf ontwikkeld eigen Android apps, bijvoorbeeld voor het doen van kwaliteits en veiligheidskeuringen op de bouwplaats. Na een live demo van een van de app’s wordt de slogan van ‘CAD naar COOL’ geïntroduceerd. Kyron de Haas daagt het publiek uit een virtueel ritje te maken door het aquaduct dat momenteel voor de aanleg van nieuwe A1 in de Vegt wordt gerealiseerd. Voorzitter Ruud van Tongeren ging deze uitdaging aan en het moet gezegd worden, de Oculus Rift misstond hem niet! Centrale vraag in de discussie: is dit een leuke gimmick of start van een revolutionaire ontwikkeling. Het publiek zag met name grote mogelijkheden om (niet-technische) stakeholders mee te nemen in een vroege ontwerpfase.
Zie ook http://www.volkerinfradesign.nl/nl/werkgebieden/innovaties/

‘OK glass’ – Google Glass – Huib Tieleman (BAM Utiliteitsbouw)

Namens BAM Utiliteitsbouw presenteert Huib Tieleman de bevindingen van de pilot met Google Glass. Deze nieuwe gadget van Google wordt gezien als potentieel nuttige tool voor verdere implementatie van BIM op de bouwplaats. Huib biecht op dat de eerste keer dat hij tegen de bril sprak (“OK glass”), dit meteen een band schepte. De bril brengt spraakgestuurd beelden rechtsboven in het vizier, zodat handsfree taakgerichte informatie opgevraagd kan worden. BAM ontwikkelt en test samen met appstudio.nl praktische bouwtoepassingen. Deze moeten tijd gaan besparen omdat gebruikers alle informatie ter plekke kunnen opvragen met behulp van de app. Er zijn zo minder handelingen nodig om zaken te controleren en de kans op fouten wordt kleiner.
Zie ook http://www.bamutiliteitsbouw.nl/nieuws/bam-test-google-glass-op-bouwplaats

‘A3 printer brengt BIM op de bouwplaats’ – Mobiel BIM in het werk – Mathijs Natrop (Solidu)

Nadat Mathijs Natrop van Solidu ons de vele mogelijke samenvoegingen van BIM heeft getoond (van BIM-manager tot BIM-coach), toont hij een zeer interessante case van hoe 3D modellen ingezet kunnen worden op de bouwplaats. Hij gebruikt hier geen Google Glass of Oculus Rift voor maar een simpele A3 printer! Op dit moment is een vel papier nog het meest geschikte medium om informatie te verspreiden onder het bouwplaatspersoneel. Mathijs haalde als projectbegeleider informatie (als doorsnedes en maatvoering) uit het 3D model om het uitvoerend personeel van juiste informatie te voorzien. Het grote voordeel ten opzichte van traditionele papieren tekeningen is dat 1) de informatie consistent en actueel is en 2) specifiek op de taak is gericht. Dit scheelt een hoop zoekwerk en ergernis zodat er efficiënter gewerkt kan worden en beter gebruik wordt gemaakt van het 3D model.
Zie ook www.solidu.nl

 

 

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?