Dé drie hoofdtrends op RTC Europe

Datum: 16-12-2015

Het was zo’n daverend succes dat de aanvragen tot deelname bleven groeien. Daarom groeide het Australische event uit tot een conferentie van drie dagen met labs, classes, forums, tips & tricks, enzovoorts. Er kwamen 300 deelnemers op af die allemaal hun inzichten konden delen. In 2011 introduceerde Wesley RTC in Noord Amerika waar 300 Amerikaanse professionals deelnamen. RTC Europe en RTC Asia volgden snel.

Na de kick-off in Delft, het vervolg in Dublin was het onlangs aan Boedapest om de RTC Europe te organiseren. Na vorig jaar alleen te gaan, kreeg ik dit jaar de kans om daar samen met TBI collega’s Jeroen Koomen (J.P. van Eesteren), Erik Koele (Wolter & Dros) en Jan de Pree (Croon Elektrotechniek) bij te zijn. We ontdekten daar dat er drie trends in revitland gaande zijn. Die deel ik graag met je.

1: Iedereen zoekt naar standaardisatie

In veel van mijn voorgaande blogs heb ik dit onderwerp al genoemd: standaardisatie is dé manier om informatie effectief en efficiënt uit te wisselen en zo deze informatiestroom te kunnen automatiseren. In Nederland zien we dus ook dat onder andere UNETO VNI en de Bouw Informatie Raad (BIR) hier al volop mee bezig zijn. We zijn allemaal druk met het maken van afspraken. Als relatief klein landje hebben we hier een kans. Een kans om een voorsprong te creëren op andere landen. Het is als overgeorganiseerd en bureaucratisch landje juist onze kracht om stappen te kunnen zetten om deze voorsprong te realiseren. Laten we deze kracht in ons eigen voordeel gebruiken. Standaardisatie? Dat zou voor ons als professionals in Nederland het makkelijkste moeten zijn.

2: Men houdt zich bezig met Dynamo

Dynamo is een visuele programmeertaal waarmee je kunt automatiseren in revit. Als je weet hoe revit werkt, kun je ook met Dynamo aan de slag. Alle commando’s die je normaal gesproken met de hand invoert, worden nu via visuele blokjes gereproduceerd. Deze blokjes verbind je met lijntjes en zo wordt de informatiestroom zichtbaar. Je kunt je voorstellen dat programmeren zo een stuk eenvoudiger wordt. Je ziet immers letterlijk hoe de informatie door de software loopt.

3: Big Data is Booming

De informatie in (BIM-)modellen wordt steeds belangrijker. In Nederland leggen we nog erg veel nadruk op het grafische aspect, doch we zien op internationaal niveau hoe de data zelf een grotere plek innemen. Informatie uit modellen is immers bruikbaar voor het maken van analyses, die we vervolgens voor andere bouwprojecten of binnen hetzelfde bouwproject kunnen gebruiken. Vooral het projectoverstijgende aspect van deze informatie is een stap waar wij in Nederland nog naartoe mogen werken. Amerikaanse ingenieursbureaus hebben inmiddels honderden modellen gemaakt en hebben deze modellen geanalyseerd op overeenkomsten. Deze generieke informatie hebben ze vervolgens gebruikt voor het creëren van een standaard. Zo kan de informatie worden hergebruikt.

In Nederland zijn we nog net niet zo ver: we kijken vooral nog naar de data die we winnen binnen een enkel bouwproject, zodat we dit bouwproject efficiënter kunnen uitvoeren en automatiseren.

Er liggen dus mooie uitdagingen en kansen in het verschiet. Ben jij voorbereid om ze aan te gaan?

Frank Wolbertus
BIM-expert

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?