Terugblik op een druk BIM-jaar

Datum: 18-12-2015

Terugblik op een druk BIM-jaar

Het jaar zit er op, nou ja, bijna dan. Wederom een BIM-jaar: een jaar met ongekende vraag uit de markt naar BIM. Een jaar waarin - voor mij als BIM-expert bij VBI - bijna alles naar BIM ruikt en proeft. Protocollen, voorwaarden en eisen komen dagelijks binnen, samen met modellen, clashbestanden, leanplanningen etc. etc.

Voor de een is het al gesneden koek, voor de ander is het een pril begin. Ik zie hierin nog grote verschillen want de kennis is bij iedereen nog niet evenveel aanwezig. Dat geldt voor de opdrachtgevers en co-makers, maar ook voor modelleurs. Ook niet vreemd als je kijkt wat er op je af komt. Ineens hebben mensen het over IFC, rvt, tbp, nwd, smc en bcf bestanden. De bijbehorende software zoals Autocad, Revit, Tekla, Solibri, Navisworks is ook nog niet bij iedereen bekend. Als laatste vliegen er ook ineens allerlei standaarden, NL-SfB, IFC, S@les of RVB BIMnorm langs.

Het is zoeken naar een goede plek in het BIMmen, wat doe je wel, wat doe je niet. Met welke software moet je werken, welke standaarden moet je aanhouden. De een wil Revit, de ander alleen IFC, de een stuurt nwd bestanden, de ander smc. Ook de gevraagde data is daarbij heel erg verschillend. Inmiddels kunnen de vaste modelleurs, de BIM kenners, met Revit omgaan, is het verwerken van clashbestanden in Navisworks, BIMsight of Solibri geen probleem en ook de kennis van standaarden neemt toe. 

Ik merk dat onze buitendienst vaker BIM gerelateerde vragen stelt en daarom informeren wij hen actief zodat ook deze collega’s op de hoogte zijn van ontwikkelingen. Voor hen zijn de bestandstypen, standaarden en software nog onbekend terrein. Hier ligt voor ons dus nog een mooie uitdaging te wachten voor 2016.

Voor 2016 zie ik voor de tekenkamer en ook opdrachtgevers een enorme kans op het gebied van samenwerken. Van opdrachtgevers hoor ik dat BIM tijd scheelt, dat zaken sneller kunnen, dat er geld te besparen valt. Maar volgens mij is dat alleen te realiseren als we écht samenwerken, leren van elkaar, processen leren kennen en informatie uitwisselen. Dat doen we toch al? Dat doen we inderdaad, maar we doen dit op dezelfde wijze als voorheen.

Mag ik voorstellen dat we in het nieuwe jaar eens om tafel gaan zitten, dat we bespreken waar we tegen aan lopen, dat we bespreken wat we willen en hoe we gaan samenwerken in plaats van simpelweg protocollen, plannen en eisen opsturen? En als we daar samen de acties hebben uitgezet, dat we dan eens echt over BIM gaan praten?

Fijne feestdagen en op naar een fantastische samenwerking in 2016

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?