BIM, vanuit het oogpunt van een prefab modelleur: Samenwerken 2.0

Datum: 29-04-2016

Met BIM hebben we een perfect voorbeeld van samenwerking, gezamenlijk leveren we immers een project op. Dit doen we in de bouw al jaren, maar met BIM krijgen we meer inzicht in het project door het gebruik van (IFC) modellen en de informatie in deze modellen. Je zou zelfs kunnen stellen dat de samenwerking hierdoor nog beter moet worden, maar is dat wel zo?

Nee, volgens mij niet. Eerder werden er DWG bestanden over de schutting gegooid onder de noemer, “hier heb je de informatie.” Tegenwoordig worden IFC modellen over de schutting gegooid met de mededeling,” hier heb je nog veel meer informatie.” En zelfs dat over de schutting gooien wordt minder, steeds vaker mag je er zelf naar zoeken.

BIM was de gouden kip met diamanten eieren, alles kan beter, sneller, goedkoper en efficiënter, sommigen durven zelfs van LEAN te spreken. Maar LEAN is absoluut niet een ander opzadelen met een berg aan informatie, LEAN is juist het voorkomen van verspillingen en deze kun je voorkomen door beter te gaan samenwerken.

Verbeteren

Een betere samenwerking krijg je onder andere door bij elkaar over de schouder mee te kijken, door kennis van het proces van je partners / co-makers te delen, door kennis van het product te vergaren. Wie heeft welke informatie nodig en wat doet zo iemand met deze informatie. Nog belangrijker, hoe kun je deze informatie optimaliseren?

Weet jij welke informatie je co-maker bruikbaar vindt? Hoe hij/zij de informatie zo optimaal mogelijk aangeleverd wil krijgen? Nog belangrijker, waarom wil hij/zij graag de informatie juist op die specifieke manier ontvangen? Hoe zit dat bij alle andere partners / co-makers?

Als we dit weten af te stemmen en hierdoor verspillingen en irritaties wegnemen, processen dus efficiënter laten lopen, dan pas hebben we een samenwerking. Dan kunnen we van BIM, Bouw Informatie Management, spreken en dat er uiteindelijk een BIM, Bouw Informatie Model, moet komen is ook geen probleem.

Mocht je het willen weten, ik ontvang het liefst geen IFC om mee te modelleren, liever ontvang ik een DWG. En deze DWG zou ik graag met je willen doornemen om een optimale samenwerking te creëren. Wat wil jij graag van mij hebben?

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?