Op het terrein van het efficiënt beheren ,exploiteren en onderhouden van gebouwen is nog veel te doen en te winnen. Dit geldt eveneens voor het verzamelen, inventariseren, analyseren communiceren en produceren van gebouw data om gebouwen optimaal te beheren, exploiteren en te onderhouden.Met nieuwe sensor technologie zijn we steeds meer in staat data te verzamelen vanuit het hart van het gebouw. Hierdoor komt doelmatig gebouwenbeheer nog een grote stap dichterbij. Veel gebouwen presteren onder de maat en voldoen niet aan de specificaties vanuit de ontwerpfase, een andere oorzaak is dat installaties veelal niet goed zijn ingeregeld. Data analyse kan ons helpen de performance van gebouwen te verbeteren.
Op gebied van wet en regelgeving zoals veiligheid, materialen, gezondheid, hygiëne, etc. worden steeds strengere eisen gesteld aan gebouwen en daarmee aan de beheerders van gebouwen om aan deze eisen te voldoen en de naleving hiervan veilig te stellen. Het gaat dan om:
Gebouw eigenaren/gebruikers cq beheerders hebben met het BIMgebouwdossier online inzage (3D) in:
Daarnaast is het BIMgebouwdossier ook het digitale archief voor het vastleggen van de historie van het gebouw zoals:
Maar geeft ook aan wanneer keuringen en inspecties uitgevoerd moeten worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze wijze van gebouwbeheer meer en meer aandacht krijgt van opdrachtgevers,eindgebruikers,
Een standaard BIMgebouwdossier biedt oplossingen zowel op het vlak van under performance van gebouwen als het optimaliseren van onderhoud en exploitatie van gebouwen.Het creëert mogelijkheden voor een gezonder en productiever gebouw, hetgeen in positieve zin zijn uitwerking zal hebben op mensen, bedrijfsprocessen, operationele kosten en asset management.
We zien een toename van standaardisatie en automatisering in de utilitaire bouw en installatie sector. Met de invoering van BIM is een start gemaakt om de bedrijfsprocessen in de B&U sector efficiënter in te richten en te automatiseren. De automotive, staal -scheep en vliegtuigbouw en industrie gingen ons als B&U sector hierin al voor. Langzamerhand krijgen BIM ontwerp en BIM uitvoering toepassingen gestalte, alhoewel hier nog afstemming en standaardisatie nodig is. Bij het BIM ontwerp en BIM uitvoering liggen de initiatieven vooral bij opdrachtnemers zoals architecten, adviseurs, bouw en installatie bedrijven.
Bij BIM onderhoud & beheer (lees BIMgebouwdossier ) ligt het initiatief vooral bij opdrachtgevers om richting en inhoud te geven aan het BIMgebouwdossier en wel bij voorkeur in nauw overleg met technische service providers en facilitair management bedrijven.
De vraagt werpt zich dan onmiddellijk op wat verstaan we dan precies onder een standaard BIMgebouwdossier? Een eenduidig antwoord is op dit moment nog lastig te geven. Belangrijk is eerst de behoefte van gebruikers in kaart te brengen. Het BIMgebouwdossier omvat in de brede zin van het woord het beheer ,exploitatie en onderhoud van gebouwen. Een standaard BIMgebouwdossier is gebaseerd op open standaarden en heeft een hoge mate interoperabiliteit, zodat gedurende de gehele levensduur van het gebouw relevante info/data uniform uitgewisseld kan worden met de betrokken partijen. Daarnaast heeft het standaard BIMgebouwdossier mogelijkheden van het toekenning van gebruikersrechten en kunnen commerciële partijen data bestanden in afgeschermde omgevingen koppelen aan het standaard BIMgebouwdossier. Een BIMgebouwdossier kan een heel "basic" model zijn met alleen relevantie data/ informatie mbt het beheren van een gebouw door de opdrachtgever of diens vertegenwoordiger.
In het verlengde hiervan staat een "integraal"model, waarop alle betrokken partijen zijn aangesloten met als doel de performance van het gebouw en comfort van haar bewoners te optimaliseren. Tussen deze 2 uitersten "basic "en "integraal " liggen diverse andere mogelijke vormen van een standaard BIMgebouwdossier en kan modulair per discipline flexibel worden opgebouwd.
Welke vorm het BIMgebouwdossier uiteindelijk gaat krijgen is sterk afhankelijk van het beantwoorden van de onderstaande vragen alsmede het commitment van betrokken partijen om samen te werken binnen het standaard BIMgebouwdossier:
Op een aantal plaatsen in de markt lopen er initiatieven met betrekking tot bovenstaande vragen, oa:
Opdrachtgevers schrijven meer en meer BIM protocollen. Deze BIM protocollen zijn helaas onderling niet uitwisselbaar.
De tijd is nu rijp om samen met betrokken partijen nader te onderzoeken of een standaard BIMgebouwdossier wenselijk en/of haalbaar is en in welke vorm(en).
De voordelen van een standaard BIMgebouwdossier zijn legio, om er maar een aantal te noemen:
De uitdaging om een standaard BIMgebouwdossier te ontwikkelen in de bouw en installatie sector mag op zijn minst uitdagend genoemd worden. Elkaar hierin vinden en gezamenlijk met alle betrokken partijen de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken en te realiseren des te meer.
Vriendelijke groeten,