Meerwaarde van een “intelligent” BIM model en de 'BIM Onderwijsdag 10 oktober'.

Datum: 18-05-2017

Ruim viereneenhalfjaar geleden zijn we een BIM ambitie aangegaan met een van onze opdrachtgevers. Op ons project in Sterksel “Providentia” zijn we destijds de uitdaging aangegaan om het werk in een BIM traject te vervolgen. Het klinkt nu misschien gek maar destijds een leuke interessante uitdaging om te bekijken wat er op ons pad zou komen en hoe dat we dit het beste aan zouden kunnen vliegen. We hebben daarin de juiste partijen om ons heen gezocht die deze uitdaging met ons aan durfde te gaan.

CasJanssen1.jpg

We zijn deze ambitie met dertien verschillende partners aangegaan die we allen in een vroegtijdig stadium om tafel hebben gezet. Gezamenlijk hebben we de afspraak gemaakt dat we gedurende de rit zouden bekijken waar de voor- en nadelen voor de verschillende partijen zouden liggen. Een ieder heeft zijn of haar eigen aspectmodel aangereikt, van de staalconstructie tot de binnenwanden en van de prefab elementen tot de plafonds. Al deze verschillende aspectmodellen hebben we in de coördinatiemodellen verwerkt en vanuit hier de uitvoeringstekeningen opgezet.

CasJanssen2.jpg

Gezien de complexe installaties in dit project en de geringe ruimte die we in enkele technische ruimten tot onze beschikking hadden, maakte het project ook uitermate geschikt om dit in een BIM traject uit te voeren. Wat ook erg leuk was om te zien was dat de uitvoering gedurende het project steeds enthousiaster werd over het gebruik van BIM. We hebben op de werkvloer de voordelen van BIM kunnen ervaren.

Wanneer ik nu terug kijk op dit traject is het ontzettend leuk om te zien wat een ieder heeft bijgeleerd in deze periode en hoe de modellen door de jaren heen zijn verbeterd en intelligenter zijn geworden. Na een zoektocht van viereneenhalfjaar hebben we zeer zeker een betere indruk gekregen waar de voor- en de nadelen van BIM liggen.

Tijdens het traject hebben we de opdrachtgever meegenomen in het proces. Gedurende de rit raakte de opdrachtgever steeds meer overtuigd van de meerwaarde van wat een “intelligent” model te bieden heeft. Voorzichtig kwam de vraag of dat het model ook voor beheer en onderhoud geschikt zou zijn. Gezamenlijk hebben we bekeken welke intelligentie hiervoor in het model aanwezig zou moeten zijn. Eind vorig jaar hebben we de laatste zorgclusters opgeleverd samen met de “as built” modellen.

Inmiddels is BIM niet meer weg te denken uit onze branche. Wel ben ik erg benieuwd welke kant dat het op zal gaan. We zijn er wel van overtuigd dat wanneer bedrijven nu nog niet met BIM bezig zijn, ze de boot hebben gemist. Op dit moment worden er grote stappen gezet door steeds meer zaken te standaardiseren. De volgende stap is volgens mij zorgdragen dat we BIM op een “gemakkelijke” manier op de bouwplaats kunnen gaan toepassen zonder allemaal ingewikkelde software pakketten. 

Cas Janssen, Huybregts Relou

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?