BIMscreen; een mooie stap richting digitaal samenwerken

Datum nieuws
8 februari 2018
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Model checking, Visualisatie
Contact opnemen

Productontwikkeling en innovatie gaan in een razend tempo. De honger naar meer data en mogelijkheden is voelbaar. De BIMmers van de eerste orde hadden dat al snel door en sprongen op de innovatietrein. Wat ik als kind van deze tijd opvallend vind, is dat we anno 2017 nog steeds gebruik maken van een paar, weliswaar essentiële, maar ontzettende oude tools. Namelijk de muis, het toetsenbord en de monitor. Als voorbeeld; de eerste muis stamt uit 1963-1964 !

In de loop der tijd uiteraard ergonomischer, gelikter en kleiner geworden. Geëvolueerd, zoals ze dat zo mooi zeggen in de auto-industrie, echter het principe is nog steeds hetzelfde.

De wereld om ons heen verandert op een zodanige manier dat nieuwe ontwikkelingen zoals BIM een grote invloed hebben op ons huidige proces. We beseffen dat een andere manier van werken essentieel is om ons werk beter te kunnen uitvoeren, op kop te blijven lopen, of in ieder geval de aansluiting niet te verliezen.

Is het dan niet gek dat we in deze tijd van verandering nog altijd werken met technologie uit de vorige eeuw? Als je een doorgewinterde modelleur vraagt om te modelleren met behulp van een touchpad, gaat hij steigeren. De symbiose tussen een man, zijn muis en zijn toetsenbord is heilig, kom daar niet aan. Zelfs de mensen die affiniteit hebben met technologische ontwikkelingen en open staan voor innovatie zijn op bepaalde gebieden traditioneel.

In de zoektocht naar verdere digitalisering van de huidige werkzaamheden (paperless werken) heeft GP een inventarisatie gedaan op de werkvloer. Wat direct in het oog springt zijn de afdelingen die legruimte nodig hebben voor de talloze grootformaat tekeningen die zij moeten controleren. Dit is met name bij de calculatieafdeling een groot goed. Aan de hand van die grootformaat tekeningen heeft de afdeling namelijk in één keer het overzicht i.p.v. dat men veel moet bewegen (scrollen) op een kleine monitor. Een flink formaat interactief scherm (kantelbaar tot tafelmodel) zou hier uitkomst kunnen bieden.

Concreet; een interactief scherm is niet nieuw, maar hoeveel bouwbedrijven zetten het volledige potentieel nu echt goed in? Laten we eerlijk zijn; deze schermen worden veelal gebruikt als fijne grote monitor of als presentatiescherm. De drang om hier iets in te veranderen ontbreekt aangezien we ons op dit moment nog prima weten te redden met de bestaande middelen en de huidige manier van werken.

Geen noodzaak dus, maar wij willen onze huidige manier van werken verbeteren. Eén scherm, één tool en (letterlijk) werken met je handen. De calculatieafdeling van GP doet hun werk op basis van BIM, maar is beperkt door het kleine scherm. Daarom is het de meest voor de hand liggende groep om voorop te lopen in deze 'nieuwe' manier van werken.

Samen met de afdeling Informatiemanagement en leverancier CTOUCH gaan we binnenkort van start met een PoC (Proof of Concept). In deze periode kan de calculatieafdeling van GP ervaring opdoen met werken met een groot interactief scherm en ondervinden of de extra mogelijkheden van meerwaarde zijn voor hun werkzaamheden.

Onze verwachtingen en doelstellingen voor deze PoC zijn:

  • De huidige controle werkzaamheden digitaal uitvoeren, met als voordeel om (met elkaar) opmerkingen te maken en digitaal te delen. Hergebruik van informatie wordt daarmee geborgd en is dus helemaal in lijn met het BIM-gedachtegoed;
  • Tijdens het beoordelen cq bespreken op afstand communiceren met andere partijen. Meerdere vensters tegelijkertijd openen zoals plattegronden, BIM model en hoeveelhedenoverzichten. Kortom optimaal samenwerken;
  • Het werk wat we doen wordt weer overzichtelijk met als resultaat: sneller inzicht;
  • Faalkosten worden minder door gebruik van tekeningen op ware grootte (op interactief scherm).
  • Deze digitale controle bespaart repro- en plotkosten;
  • Directe beschikking over een groot interactief scherm neemt de noodzaak tot werken met dubbele schermen weg;
  • Op de toekomst voorbereid.

Als BIM koploper kunnen we niet achterblijven in de laatste ontwikkelingen. BIM staat voor hergebruik van informatie en optimaal samenwerken. Meer digitaal werken kan ook een stimulans teweegbrengen voor andere afdelingen binnen de organisatie. Een bewuste aanpak want de kans op succes is het grootst wanneer we in de hele organisatie op uniforme wijze willen en kunnen werken.

Daarom mobiliseren we diverse onderdelen van BAM om nieuwe dingen te proberen. De afdeling Informatiemanagement van Bouw en Vastgoed, BAM ICT en Concernhuisvesting zullen de PoC op de voet volgen om zodoende op basis van de uitkomsten te bepalen op welke manier dit soort schermen breder binnen BAM ingezet kunnen worden. Hiermee hopen we een basis te creëren voor onze huidige maar ook nieuwe medewerkers om samen met onze partners efficiënter te werken.


Door: Timothy Lievendag - BAM

 

#replace title#