BIM-blog #02: Tijd besparen in de bibliotheek

Datum nieuws
2 april 2020
Categorie BIM nieuws
Aannemer
Vaardigheden BIM nieuws
BIM objecten, BIM protocol, BIM software, BIM visie
Contact opnemen

Even een korte inleiding: bij het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep bewerkstelligen we bedrijfspanden in beton, staal en hout en in hele gave combinaties. Het ontwerpen van die panden doen we in modelleersoftware Revit. De data die in de modellen is verwerkt gebruiken we voor calculatie, werkvoorbereiding, kwaliteitscontrole, communicatie en later onze administratie. Natuurlijk gebeurde dat niet altijd op die manier, dus dat betekende een hele omslag en uitbreiding. En met BIM ben je nooit uitgeleerd, dus blijven we het proces verbeteren en stroomlijnen.  

Om het optimale uit BIM te halen heb je consistente data nodig. Oftewel: de data moet altijd op dezelfde (juiste) plek staan. Dat klinkt logisch en gemakkelijk, maar in de praktijk is dat vaak nog een hele uitdaging.  
 
Een voorbeeld: veel leveranciers bieden inmiddels hun materiaal aan in BIM, maar zetten de data allemaal op een andere plaats. Dit maakt het lastig om efficiënt om te gaan met deze data. Voor velen zal het al even geleden zijn, maar weet je nog hoe het was om in de bibliotheek een boek te zoeken? Stel je nu voor hoe het zou zijn als ze verschillende manier hanteerden om de boeken op te ruimen: op achternaam, voornaam, titel, datum etc. Een tijdrovend klusje dus. Om tijd te besparen hebben wij een eigen bibliotheek gebouwd waarvan we zeker weten dat de data altijd juist is. 

Geen beeld maar data 

Hoe we dat doen? Data en modellen koppelen we los van elkaar. De data beheren we in een Excel-bestand dat we in de Cloud beheren. Hier kunnen we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de brandwerendheid van een element altijd in de parameter "brandwerendheid" staan en niet per ongeluk in de parameter "brandwering". Door de consistentie in data hoog te houden kunnen we efficiënter BIMmen. Neem onze calculators, die hebben meer vertrouwen in BIM en kunnen daardoor sneller en accurater calculeren. Door op deze manier onze bibliotheek te beheren voorkomen we een wildgroei aan onderdelen en aan data.

De technische uitvoering 

De data in de Cloud beheren we met Vertex, een plug-in van BimForce. Hiermee worden de elementen in Revit gegenereerd. Vervolgens kunnen we snel zoeken door de honderden elementen. Hierdoor gebruiken we altijd de laatste versie van de elementen in de modellen en staat data op de juiste plek. 

Ter illustratie: het toevoegen van verschillende typen wanden doen we dus niet in Revit, maar in een Excel bestand. Dat zorgt voor meer overzicht, is sneller en verlaagt de foutgevoeligheid enorm. Waar we voorheen aan het tekenen waren, zijn we nu dus ook bezig met databeheer.
Welkom in de bouw 2.0! 

Wil je meer informatie over onze technieken, neem dan gerust contact met me op.

Daan Arts
BIM Manager
Hercuton

#replace title#