Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BAM Infra Nederland en sectorpartijen maken afspraken over het uitwisselen van modellen via BIM basis Infra

Datum: 26-05-2020

Binnen de bouwsector gebeurd er veel. De digitale ontwikkelingen gaan erg snel met technologieën als Artificial Intelligence, Big Data, BIM, Mixed Reality, Exoskeletten enzovoorts. Erg interessant allemaal.

Standaardisering

Maar als je deze ontwikkelingen goed op elkaar wilt laten aansluiten komt daar nog wel wat bij kijken. Zeker als je dit met collega's in de bouwsector wilt bewerkstelligen. Want die samenwerking wordt steeds belangrijker. Een erg belangrijk onderdeel om goed op elkaar af te stemmen is standaardisering. Standaardisering voor bijvoorbeeld: proces afspraken, het op te leveren model en dus ook voor het beheer en onderhoud. Inmiddels zijn er tal van hulpmiddelen zoals een BIM protocol en BIM Gebouwdossier. Toch is er nog een groot verschil in technologische ontwikkelingen bij de verschillende deelsectoren. De GWW is één van de deelsectoren binnen de BIM werkmethodiek waar men hard hun best doet om het hulpmiddel standaardisering te optimaliseren. Het gaat uiteindelijk om effieciënter werken. Het is dan ook goed om te zien dat diverse marktpartijen de handschoen hebben opgepakt om dit te bewerkstelligen. BIMregister partner 'BAM' is één van die partijen die de 'BIM basis Infra' heeft gelanceerd. In navolging van de eerder verschenen 'BIM basis ILS' (voor de utiliteits- en woningbouw): een digitale taal waarmee opdrachtgevers, opdrachtnemers, leveranciers en onderaannemers naadloos informatie uit kunnen wisselen. Een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren waarbij men overeenstemming heeft gevonden om basisafspraken op te stellen voor uitwisseling van eenduidige digitale informatie en de structuur van 3D-modellen.

Via de 'BIM basis Infra' zijn er afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen. Denk aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg) maar ook welk geografische coördinatenstelsel je gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Ook is er vastgelegd welke informatie je toevoegt aan 3D-modellen, zoals gebruikte materialen.

BAM bouwt aan uniforme taal

Dante van Wettum, Building Information Model (BIM)-specialist bij BAM Infra Nederland: “Binnen BAM bouwen we onze projecten eerst zo veel mogelijk in een digitale omgeving. Zo kunnen we al veel knelpunten vroegtijdig signaleren en oplossen. Ook zijn we tijdens het ontwerpproces al in staat om aan de hand van deze modellen bijvoorbeeld hoeveelheden en kosten te voorspellen. Om dit nog beter te kunnen doen, is het belangrijk dat de systemen van al onze partners ook goed aansluiten op deze werkmethodiek.” Dante vervolgt: “BIM Basis Infra is hierin een belangrijke stap. Door een minimaal aantal basisafspraken met elkaar af te stemmen, zorgen we voor een uniforme taal wanneer we BIM-bestanden, 3D met gekoppelde informatie, met elkaar delen.” 

“Ik verwacht dat we door de BIM Basis Infra ook de markt meer houvast te geven. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat sommige partijen nog niet de stap naar informatie standaardisatie hebben gezet in hun digitale (BIM) omgeving, omdat ze verschillende klanten hebben, die tot op heden de informatie verschillend uitvragen.”

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket.

BIM basis Infra

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?