Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Nieuwe BIMregister blogger gaat bloggen over BIM, Dynamo, Python & Generative Design

Datum: 28-05-2020

Introductie

Mijn naam is Wihib H Yusuf 29 jaar en ik ben een enthousiaste bimmer. Dit is mijn eerste blog als nieuwe blogger voor BIMregister. Ik werk bij Trebbe, een ontwikkelende bouwer die actief is in bijna heel Nederland. Mijn functie binnen Trebbe is BIM-engineer. Ik ben verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van het bouwkundige deel binnen projecten. Naast mijn voorliefde voor BIM ben ik tijdens mijn afstuderen in aanraking gekomen met het programma Dynamo. Veelal in mijn vrije tijd heb ik het programma mij eigen gemaakt en het weten te implementeren in mijn dagelijkse werkzaamheden. Dynamo geeft je de mogelijkheid als engineer om de beperkingen van een modelleerprogramma als Revit op te vangen en eentonige, repeterende werkzaamheden te versnellen. Het komt ook voor dat de mogelijkheden binnen Dynamo geen directe oplossing bieden, dan kan een programma als Python een uitkomst bieden. Waar Dynamo een visuele programmeeromgeving is, is Python een tekstuele programmeeromgeving. In de komende blogs ga ik daar nader op in.

BIM engineer bij bouwbedrijf Trebbe

BIM

In een bouwproces werken veel verschillende partijen samen om een bouwproject te realiseren. De verantwoordelijkheden en taken van deze partijen verschuiven regelmatig. Daarnaast is ook de regelgeving continu in beweging. Door onder andere deze factoren is de kans op faalkosten binnen een project groot. Met het doel om de faalkosten te reduceren is BIM (Building Information Model/Management) in het leven geroepen. BIM is al geruime tijd een begrip in Nederland. In een BIM-model wordt alle relevante informatie opgeslagen en beheerd in een 3D-model. Naast het verwerken van data is het ook mogelijk om diverse exports te maken voor het uitvoeren van een clashcontrole, simulaties, koppeling met virtual reality etc.

Interesses

Omdat mijn vak als BIM-engineer continu in ontwikkeling is ben ik altijd geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Uiteraard met de vraag hoe ik dit kan implementeren in mijn dagelijkse werkzaamheden en wat het oplevert.. Ik kijk dan ook vaak op fora, blogs, tutorials, YouTube-kanalen etc. om goed op de hoogte te blijven. Om een voorbeeld van zo’n vernieuwing te geven tip ik graag over Generative Design. Dit is het combineren van het menselijk brein met het computermatig produceren van opties. Dit staat nog in de kinderschoenen in Nederland. Echter, kan het in de nabije toekomst breed worden ingezet door ontwikkelaars of architecten om opties of massastudies uit te voeren. Zo zijn er allerlei ontwikkelingen die mijn interesse wekken. In de komende blogs ga ik kort in op een bekende probleemstelling en ik geef een oplossing aan die geproduceerd is met Dynamo of Python. Ik kijk ernaar uit! Tot de volgende keer.

 

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?