Van Vliet Installatie bouwt aan haar BIM ervaring

Datum nieuws
9 juli 2020
Categorie BIM nieuws
Installatiebureau
Vaardigheden BIM nieuws
BIM visie
Contact opnemen

Installatiebedrijf Van Vliet Installatie sloot zich onlangs aan bij BIMregister. BIM coördinator Rémy Crusio vertelt over het traject dat het bedrijf doorloopt om zich nu te kunnen meten met de grote bedrijven die met BIM werken. Stapje voor stapje en met wel overwogen investeringen bouwt het installatiebedrijf haar kennis en ervaring op. Hij is er van overtuigd dat BIM zowel extern als intern belangrijke voordelen biedt in werkwijze en kostenbesparing.

Steeds vaker komen Aannemers met tekeningen die gemaakt zijn in een BIM omgeving bij Van Vliet Installatie. Het bedrijf kan hiermee inmiddels goed uit de voeten. Twee en een half jaar geleden startte Rémy Crusio met het implementeren bij BIM in het bedrijf. “Ik was al sinds 2013 geïnteresseerd in de management kant van BIM in de bouw. Ik heb me op dit vlak verdiept en nu werken we in een BIM omgeving binnen ons bedrijf. Dat omvat niet alleen het maken van tekeningen en objecten maar ook organisatorisch is ons bedrijf nu rond een BIM model georganiseerd.”

Rémy Crusio
BIM Manager bij Van Vliet Installatie B.V.

 

Installatiewereld blijft achter

Eén van de eerste voordelen die het BIM model biedt, wordt altijd verteld, is het terugdringen van de faalkosten. Met name door in een vroeg stadium al rekening te houden met sparingen voor installaties. Helaas heeft Crusio die ervaring niet. “Het BIM model is nog teveel geënt op de constructeur en de architect. Bij grote projecten zit de installateur misschien al vroeg aan tafel, bij het leeuwendeel van de projecten is dat niet het geval en worden we toch pas in een laat stadium geconfronteerd met tekeningen waarin te weinig aandacht was voor installaties.”

“Bij sparingen gaat het regelmatig fout omdat er in Nederland nog geen specifieke standaard is om dit te realiseren. Dat maakt dat we in de bouw pas naar sparingen gekeken wordt als de installatie er al in zit. De programma’s om dit te voorkomen zijn er wel. Maar die worden onvoldoende toegepast.”

“De reden hiervoor is enerzijds dat de installatiebranche nog niet zo BIM-minded is. De investering in tijd en kosten (loopt voor op de baten) hebben veel bedrijven niet. Anderzijds is het ook de manier van aanbesteden. Tien bedrijven rekenen aan een project en maar één krijgt die tijd vergoed.”

“In het ideale BIM project zou je vanaf het begin moeten samenwerken in een bouwteam zodat er vroeg kan worden aangeven wat binnen het installatiemodel nodig is. Zeker met het oog op de hoge energieprestatie die een gebouw moet leveren.”

“Binnen een BIM traject wordt meer tijd en energie gestopt in de enginering van een virtueel model. De kosten die hiermee gepaard gaan worden niet terug verdient als de opdracht niet wordt vertrekt. Het zou een verbetering zijn als bouwpartners zeker kunnen zijn van een vergoeding voor de enginering.”


MEP BIM modellen bij Van Vliet Installaties B.V.
 

Stap voor stap

Van Vliet Installaties maakt ruimte voor de ontwikkeling van BIM in haar bedrijf. “Maar we zijn er nog niet,” zegt Crusio eerlijk. “Het merendeel van onze opdrachten is nog steeds traditioneel en het vergt een lange adem. Ook intern moet je de medewerkers de tijd gunnen om deze nieuwe werkwijze eigen te maken. Dat maakt ook dat je de enthousiaste mensen, die het snel doorhebben, wat moet afremmen om met elkaar de ontwikkeling door te maken.”

De investering is voor veel installatiebedrijven een groot obstakel. “Je hoort het vaak in onze branche. Wat dat betreft is Van Vliet Installatie wat bijzonder. Iedereen voelt en ervaart de voordelen van deze werkwijze. Het is een kwestie van de lange adem.”

  • Tips voor collega bedrijven
    “Daarom ben ik voorzichtig positief. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zijn inmiddels wel zo ver dat we met de grote BIM projecten mee kunnen. En is het nu een goede tijd om ons bij BIMregister aan te sluiten.” Op basis van die ervaringen geeft Crusio een paar tips mee voor collega bedrijven:
  • Bepaal duidelijk de doelstelling
    Wat wil je met z’n allen. Waar wil je staan over drie of vijf jaar. Door dat goed voor ogen te hebben kun je het traject ernaartoe in delen opknippen;
  • Begin klein 
    Je kunt met gratis beschikbare pakketten al veel oefenen en je bekend maken in de materie. Als je ineens in het diepe springt is het gevaar dat je in een Babylonische spraakverwarring terecht komt. Met een gefaseerde invoering voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt beter delen van BIM implementeren en die goed doen.
  • Geef het personeel de ruimte om mee te denken 
    Geef iedereen een basis opleiding en laat ze vertrouwd worden met de software. Niet alleen op projectbasis maar ook organisatorisch. Er is dan één omgeving waarbinnen gecommuniceerd wordt;
  • Detaillering is niet belangrijk 
    Iedereen wil graag met een 3D bril door een gelikte presentatie lopen. Voor de installateur is een schematische weergave voldoende. Zorg ervoor dat je functioneel detailleert. Ga in het begin niet voor het mooie plaatje. Zorg ervoor dat iedereen in de uitvoering voldoende informatie krijgt om te zien wat er verwacht wordt;
  • Leer van anderen 
    BIM is samenwerken. Stel je open op en leer van mensen die voor lopen.

Crusio: “Mijn pleidooi is; Ga het doen! Kijk wat de mogelijkheden zijn. Want we krijgen de bouw en ons installatiewerk naar een hoger niveau als we op deze manier met elkaar samenwerken.”


Door: BIMregister

 

#replace title#