BOON EDAM: “BIM is al jaren oud, maar nog niet volwassen”

Datum nieuws
2 september 2020
Categorie BIM nieuws
Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM visie
Contact opnemen

BIM expert en internationaal productontwerper Amine Bouchareb werkt bij Boon Edam, specialist in draaideuren, beveiligde toegangsproducten en serviceverlening. Het familiebedrijf heeft een productassortiment dat zich goed leent voor digitalisering en BIM modellen. Bouchareb ziet internationaal de voordelen van werken met gestandaardiseerde BIM modellen, in Nederland moeten er nog wat obstakels worden overwonnen.

Amine Bouchareb

“Toen ik hier zeven jaar geleden begon, had ik nog geen ervaring met BIM. Nu is het niet meer weg te denken in onze interne en externe communicatie,” zegt Amine Bouchareb, internationaal productontwikkelaar bij Boon Edam. Dit Noord-Hollandse familiebedrijf is toonaangevend in de levering van onder meer tourniquetdeuren, beveiligingssluizen, -deuren en -poortjes aan klanten over de hele wereld.

In 2018 schreef Bouchareb een blog waarin hij het belang van BIM toen en in de toekomst voor de bouw en Boon Edam in het bijzonder schetste. BIM en de bijbehorende 3D BIM-objecten van de fabrikant zijn de vervolgstap op 3D CAD-modellering. De BIM-omgeving biedt bouwprojectteams in potentie de mogelijkheid om samen te werken rond een model met dezelfde feiten, gegevens en beelden voor de hele levenscyclus van een gebouw.

“Het basisprincipe van onze draaideuren is grotendeels hetzelfde. Een uniform principe van draaideuren dat overal kan worden toegepast. Dat maakt deze producten zeer geschikt voor 3D computermodellen. Boon Edam ontwikkelde standaard modellen van haar draaideuren. Objecten getekend in Inventor 3D CAD die zich als basis lenen voor tal van toepassingen. Met een druk op de knop past het model zich aan. Architecten kiezen voor een specifieke uitvoering of maatvoering en het model past zich aan in de door hen gebruikte modellen.”

Internationaal past het model naadloos in de manier van werken van opdrachtgevers. “In de Verenigde Staten is het natuurlijk een ander maatstelsel en andere materiaaldiktes, maar het model blijft hetzelfde. In de UK wordt alles volgens een British Standard aangeleverd, daarin is duidelijk omschreven aan welke voorwaarden uitwisselbare objecten moeten voldoen.”

Ook op het gebied van accreditatie maakten de VS en het Verenigd Koninkrijk al grote stappen. Er is in de UK nu een uniforme BIM-standaard voor alle bouwprojecten met overheidsfinanciering. ‘Het British Standard Institute heeft een kwaliteits- en veiligheidskeurmerk, de BSI Kite Mark™, dat accreditatie biedt voor BIM-modellen, BIM-modellen van hoge kwaliteit worden de norm in de Building Information Modeling-omgeving,’schrijft Bouchareb in zijn blog.

Moeilijker is het in Nederland. De markt is nog erg versnippert. “We passen ons object nu nog per project of opdrachtgever aan. We hebben daarom speciaal voor de projecten op de Nederlandse markt een BIM tekenaar die opdrachtgevers voorziet van een op maat gemaakt model voor het desbetreffende project.”

Volwassen

“Door dit gebrek aan standaarden in de markt beloofd BIM veel maar kan het dit nog niet in alle gevallen waarmaken. Als je kijkt naar de jaren dat we al met BIM bekend zijn, is BIM al oud, maar BIM is nog lang niet volwassen.”

“De weg naar een BIM model als communicatiemiddel is complex,” vervolgt Bouchareb. “De gegevens die de diverse gebruikers in het model willen stoppen varieert van productspecificaties tot onderhoudscontracten. En de output die gebruikers wensen is dat ook. Een architect heeft vaak een lichte laptop en die wil kneden aan een ontwerp. De uitvoerders hebben zware dedicated computers draaien die alle details van het model nodig hebben voor de planning en uitvoering. Hoe bied je als leverancier dan een object aan?
We spelen daarin graag een rol. Vandaar onder meer onze aansluiting bij BIMregister. Een plek waar je open kennis kunt delen en waar we kunnen meedenken over het maken van uniforme afspraken in de markt. Ik heb al vaak met andere bedrijven om tafel gezeten en het blijkt; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar we hebben heel andere verwachtingen van wat het model moet kunnen.”

Digital twins

Een Digital Twin is een digitale weergave van een fysiek object. Een kopie van de werkelijkheid in de computer. Door gegevens van de bouwplaats direct (geautomatiseerd) in te voeren in het model zou je op de computer direct mee kunnen kijken en anticiperen op de werkelijkheid.

Het maken van een model dat de realiteit precies weergeeft, is één van de uitdagingen die Bouchareb ziet in BIM ondersteunde projecten. “Ik heb modellen gezien waarbij je de hele bouwplaats kunt overzien. Waar en wanneer de kranen worden ingezet. Vrachtwagens die af en aan rijden. De hele bouwlogistiek in kaart. BIM kan veel en er wordt groot gedroomd. Maar het model koppelen aan de realiteit van de bouwplaats tijdens de uitvoering is nog een hele klus.

Trots

Toch is Bouchareb niet somber over de toekomst met BIM in de Nederlandse bouw. “In vergelijking met de rest van de wereld doen we het heel goed. Onze manier van samenwerken is bijzonder en geeft alle partijen ruimte om informatie in te brengen en kennis te delen.”

Hij verwacht dat de standaardisatie vooral geleid zal worden door normcommissies wiens aanbevelingen in het Bouwbesluit zullen worden opgenomen. “Er zijn nog teveel software ontwikkelaars die elk hun eigen standaarden op de markt brengen. Ik verwacht dat, net als in de werktuigbouw, op een gegeven moment voor één zal worden gekozen. Studenten zou ik daarom aanraden om zich te bekwamen in meerdere software pakketten.”

Familiebedrijf

Amine Bouchareb koos zeven jaar geleden als pas afgestudeerde bachelor werktuigbouwer aan de Hogeschool Amsterdam bewust voor het familiebedrijf Boon Edam. “Dit bedrijf is het enige engineering bedrijf met alle vakkennis in huis in Noord Holland. Het feit dat het een familiebedrijf is met een belangrijke maatschappelijke functie voor de regio vond ik ook belangrijk. Hier is geen corporate instelling, mensen zetten een stapje meer voor elkaar en ze werken samen aan een mooi product.”

Als ras engineer kwam Amine Bouchareb het bedrijf binnen voor het ontwerpen van producten, nu is hij productontwikkelaar voor de internationale markt. Digitale modellen spelen daar een belangrijke rol.


Door: BIMregister
 

#replace title#