Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIMregister partner Topos voert BIM-coördinatie uit bij het boetiekhotel Moxy in Utrecht

Datum: 13-10-2020
In het zuiden van Utrecht, dichtbij de stad, wordt op het vroegere bedrijventerrein Rotsoord het boetiekhotel Moxy gebouwd. De Utrechtse vestiging van deze trendy hotelketen bestaat uit zes lagen met 172 hotelkamers; op de begane grond bevinden zich de algemene ruimtes zoals de receptie, de lobby en een restaurant. Om dit project qua Bouw Informatie Model en BIM-coördinatie door een expert te laten uitvoeren is Topos door aannemer De Vries en Verburg gevraagd om de BIM-coördinatie uit te voeren.

Het bouwwerk kent een bijzondere constructie en bouwmethodiek. De begane grond en de twee liftkernen zijn opgezet uit prefab beton. Evenals de eerste verdiepingsvloer die van beton is. “Tussen de liftkernen en bovenop de verdiepingsvloer is het allemaal van hout,” vertelt Topos BIM-coördinator Wouter Verstoep bij dit project. “De hotelkamers worden als geprefabriceerde units aangeleverd waarbij uitvoerig nagedacht is over economisch wegtransport en dergelijke”.

Circulair bouwen

Ook wordt door deze methodiek de bouwperiode verkort en wordt de overlast voor wijkbewoners gedurende het bouwproject beperkt. “Alles is tot op de centimeter uitgedacht. Hierdoor is er bijna geen materiaalverlies,” aldus Wouter. “Bovendien zijn de delen, indien dit gewenst is, in de toekomst ook weer uit elkaar te halen. Ze kunnen dus circulair worden hergebruikt.” Men heeft dan ook goed nagedacht over het Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD: een geïntegreerde benadering van modulair ontwerpen en bouwen).

Bouw Informatie Model noodzakelijk

Omdat er meerdere buitenlandse ketenpartners bij dit project betrokken zijn en veel onderdelen prefab op locatie komen en , is het extra belangrijk om alles vooraf goed op elkaar af te stemmen, benadrukt hij. “Een goed BIM is voor een dergelijk project essentieel.” Het voortraject is dan ook flink intensief geweest. “Alles moest tot in de puntjes worden doorgerekend en inzichtelijk worden gemaakt. Bij de rapporten en bestanden mocht er niets onduidelijk zijn.”

BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten

Meerdere clashsessies

Als BIM-coördinator heeft Topos een engineersplan opgesteld en meerdere clashsessies gehouden. Wouter: “Daarbij hebben we de modellen van vijftien partijen op elkaar afgestemd. We ontvingen die modellen steeds op vaste tijden. Een dag later controleerden we deze en verwerkten we de conclusies in een rapportage. De week daarna was er een bouwoverleg, waarbij we alles met elkaar gingen afstemmen.”

Van grof naar fijn

“Door op zo’n manier te werk te gaan, kun je eventuele problemen in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en de faalkosten aanzienlijk terugdringen,” aldus Wouter. “Soms kom je wel een paar duizend clashes tegen. Het was onze taak om die te categoriseren, zodat er steeds een behapbaar aantal clashes overbleven. Daardoor konden we in de bouwvergadering heel gericht aantonen welke clashes opgelost waren. Zo werkten we van grof naar fijn. We hebben ervaren dat deze methode voor iedereen prettig is.”

Planning
In januari van dit jaar startte Topos met de BIM-coördinatie, inmiddels is over een groot deel van het gebouw de volledige bouwhoogte al bereikt. Naar verwachting zal Moxy Hotel Utrecht nog voor de kerst bouwkundig worden opgeleverd.

Bron: Topos

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?