Datum nieuws
10 maart 2021
Categorie BIM nieuws
Overig
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Laserscannen, Visualisatie
Contact opnemen

Snel haarscherp resultaat voor Bouw Informatie Model (BIM).Geen ingewikkelde puntenwolken, maar scherpe beelden en relevante informatie over afstanden en dimensies voor ontwerpers in het Bouw Informatie Model. Met een nieuwe onderneming VisueleXperience voegt CEO Rolf Vogel nieuwe diensten toe aan de organisatie die vooral bekend is van de interieurfoto’s voor woningverkoopsite Funda. Met zijn Matterport camera’s legt hij de werkelijkheid vast voor ontwerpers die verbouwen of anderszins ingrijpen in de bestaande omgeving.

Joods Lyceum in Amsterdam

Een ‘Dollhouse’ weergave van het Joods Lyceum in Amsterdam laat goed zien wat de kracht is van het werk van VisueleXperience. “In korte tijd, door het maken van foto’s in de lokalen en gangen, bouwt de camera een 3D model op van het schoolgebouw,” zegt Rolf Vogel van het jonge bedrijf. De Matterport camera geeft als output nauwkeurige coördinaten in .xyz files voor een Revit, Recap of Archicad Bouw Informatie Model, maar daarnaast vooral ook scherpe foto’s van het interieur waarmee de experts een extra hulpmiddel hebben om bijvoorbeeld een bestaande situatie te beoordelen. Het Lyceum is nu beschikbaar als een virtueel ‘poppenhuis’ waarbij je alle ruimten op de juiste schaal zeer gedetailleerd kunt bekijken.”

Joods Lyceum in Amsterdam

Met deze dienst hoopt VisueleXperience ontwerpers, uitvoerders en bouwers van dienst te kunnen zijn als extra ondersteuning van het Bouw Informatie Model. “Het is een krachtig hulpmiddel om vanachter het scherm op kantoor een goed beeld van de werkelijkheid te krijgen,” zegt Vogel. “We hebben deze techniek ook voor de maritieme sector beschikbaar. Ik heb op deze wijze bijvoorbeeld baggerschepen van Boskalis in kaart gebracht. Voor groot onderhoud of het aanpassen van de installaties gebruiken de technici in Papendrecht het door deze camera’s vastgelegde 3D model om nieuwe onderdelen precies op maat te maken, overal in de wereld waar de schepen voor onderhoud binnenvaren.”

De gebruikte techniek is ook voor de maritieme sector beschikbaar

Makelaars weten ons te vinden

“Het kan goed zijn dat de foto’s die je ziet van huizen op de site van Funda van mijn andere bedrijf FotoXperience komen,” zegt Vogel. “Dit bedrijf is in 2005 begonnen met fotografie voor makelaars. Een huis verkopen vereist vakmanschap en dat zit ook in de manier waarop het huis in beeld wordt gebracht. Zo is er nu een team van experts die de fotografie verzorgt.”

“Onze fotografen weten hoe het is om voor particulieren te werken. Een huis verkopen doe je niet vaak in je leven, dus wij zorgen ervoor dat het op de juiste manier gefotografeerd wordt en dat de klant onze aanwezigheid niet als hinderlijk ervaart.”

“Maar ik ben een vakidioot die steeds weer op zoek is naar nieuwe technologie en hoe dit ons vak kan verrijken. Zo kwam ik op het spoor van deze camera van Matterport, die het mogelijk maakt de foto’s in een 3D model van de werkelijkheid te presenteren. Een presentatie die projectontwikkelaars en bouwers kan helpen aan een krachtig communicatiemiddel. Een nieuwe website en een nieuw bedrijf VisueleXperience leveren deze diensten nu aan de Nederlandse markt.

Een door FotoXperience gescand huis met de camera van Matterport

Schuur in 3D model

Vogel gebruikt het project van Kampert bouw als volgend voorbeeld van de kracht van deze cameratechniek; “Een projectontwikkelaar kocht een 200 jaar oude boerderij met een eenvoudige korenschuur om hier een aantal villa’s te bouwen. Ook de oude schuur zou een moderne villa kunnen worden.

De 200 jaar oude boerderij

Met deze camera maakte ik in korte tijd een gedetailleerde scan van de schuur. Die bestond uit niet meer dan een paar palen en een ommuurd deel waarop een dak rust. Normaal is een expert wel een paar dagen bezig met het maken van een puntenwolk. Nu heb je de coördinaten én scherp beeld van de situatie ter plekke. De 3D foto’s vormden het perfecte communicatiemiddel met de Gemeente om vergunningen te krijgen hier een villa van te maken. De Gemeente kon makkelijk aangeven welke delen van het gebouw zij waardevol achtten om te behouden. Het was één van de eerste testen met de Matterport apparatuur.

De scan is vervolgens gebruikt door de bouwkundig ingenieur om de punten op te nemen in een 3D model van de schuur. Hiermee had de architect een nauwkeurig beeld van de bestaande situatie om een nieuwe villa te ontwerpen. De ontwikkelaar / bouwer kon de eeuwen oude balken prepareren en precies terug plaatsen. Geïntegreerd in de nieuwe woning kunnen ze de komende decennia weer dienst doen als ondersteuning van het dak.

“Een jaar later mocht ik nog snel even de nieuwe situatie vastleggen. Een A++ woning in een prachtige omgeving!” De oude situatie en dit eindresultaat zijn nu interactief te bewonderen op de website van VisueleXperience.

Gedetailleerde scan van de schuur

Inzicht in puntenwolken

Bij een verbouwing van een grote, vaak verbouwde woonboerderij, kon door de fotografie van de oorspronkelijke kapconstructie op zolder een gedetailleerd beeld gemaakt worden van de constructie en dragende delen van het gebouw. “We ontdekten dat de grote eiken binten beneden gewoon een ommanteling waren van de bestaande balken.”

“Zo ontdekten we bij het fotograferen van een woning in Brabant dat er een grote verborgen ruimte in het pand was waar vroeger ooit onderduikers hebben gezeten.”

Vogel, met een achtergrond in weg- en waterbouw, kende de scantechniek uit de praktijk waarbij grote oppervlakten nauwkeurig in kaart worden gebracht. “De puntenwolken van de grote werkstations zijn ongeëvenaard. Maar ik ervaar dat ontwerpers voor het kleinere werk, in gebouwen en binnenstedelijke vernieuwing vragen om andere informatie dan alleen een puntenwolk. Hier is een goed scherp beeld van de situatie belangrijker en voor het inmeten volstaat een nauwkeurige maar minder zware puntenwolk.

Deze techniek biedt een goedkoop alternatief. En omdat het vooral voor de ontwikkelaars en ontwerpers van gebouwen een geweldig hulpmiddel is, zoeken we aansluiting bij partijen als BIMregister om ons onder de aandacht te brengen. We verwachten dat de leden van het platform het voordeel inzien van haarscherpe foto’s met voldoende informatie voor het Bouw Informatie Model uit de gescande omgeving.

De 3D foto’s zijn nog niet droog of Vogel tipt al weer aan een volgende gadget die de makers van de gebouwde omgeving zullen helpen; het vliegen met punt-cloud camera aan een drone langs de gebouwen. “Er mag straks iets meer in de openbare ruimte en met de juiste vergunningen op het gebied van drone fotografie. De regelgeving is al zo goed als klaar, nu moet er alleen nog een drone ontwikkeld worden die aan deze nieuwe Europese regelgeving voldoet.” Zodra die er is, verwachten we, zal Rolf Vogel één van de eersten zijn die ons de mogelijkheden van het toestel zal laten zien.

 

Neem een virtuele tour door één van de gebouwen via de onderstaande links:

 

Door: BIMregister

 

#replace title#