Datum nieuws
13 april 2021
Categorie BIM nieuws
Toeleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , BIM objecten, BIM standaard, BIM visie
Contact opnemen

Vroeger was iedereen tevreden met één model, als er maar iets was. Nu zeggen ze: “oké supertof zo’n model maar we willen dat hij zo en zo werkt.” Er wordt steeds meer gevraagd voor een 3D model, iets waar BIM goed bij van pas komt. Binnen Boon Edam wordt er enthousiast gebruik gemaakt van BIM, bij bijna elk project is wel een BIM-model aanwezig. Hoe kijkt Boon Edam tegen BIM aan en wat zijn de huidige ontwikkelingen binnen de organisatie? U leest het in deze blog.

BIM-oplossingen

Boon Edam heeft BIM-modellen beschikbaar voor het hele productassortiment, van draaideuren tot beveiligingspoortjes. Dat biedt de markt mogelijkheden voor snelle en eenvoudige specificatie. BIM expert en internationaal productontwerper bij Boon Edam, Amine Bouchareb, legt uit dat Boon Edam BIM oplossingen biedt van de productfamilies die configureerbaar en in grootte aanpasbaar zijn. “Deze BIM-modellen hebben wij zelf ontwikkeld in Autodesk Revit en voldoen aan de British Standard: 8543.”, vertelt Amine.

BIM-standaarden

Boon Edam maakt gebruik van de British Standard, een uniforme BIM-standaard uit het Verenigd Koninkrijk. Hierin is duidelijk omschreven aan welke voorwaarden uitwisselbare objecten moeten voldoen.. “Een paar jaar geleden zaten we echt te wachten op standaardisatie van BIM Modellen, want we merkten dat er tussen de aannemers, bedrijven en landen grote verschillen waren van werken in BIM. Vooral hoe de informatie in zo’n model wordt vastgelegd”, aldus Amine. Engeland was een van de eersten die met zo’n standaard uitkwam voor alle bouwprojecten met overheidsfinanciering. Amine vertelt dat dit al een grote stap is op het gebied van standaarden in de markt, maar dat er zeker nog ruimte voor verbetering en verdere internationale standaardisering is.  “Het was een goede inschatting van ons om daarop in te stappen en daarmee zijn we ook een soort van met een been binnen bij de internationale standaard. De standaard waar we nu ook voor willen gaan in de toekomst. “


BIM expert en internationaal productontwerper bij Boon Edam, Amine Bouchareb

Uitdagingen

Boon Edam heeft veel ingezet op standaardisatie en nu is het volgens Amine tijd om te gaan optimaliseren. Zo zijn er nog een aantal uitdagingen omtrent het bijhouden van nieuwe producten en aanpassingen aan bestaande producten. Amine legt uit: “Ieder product dat gelanceerd of geüpdatet wordt, brengt ook een vernieuwing of ontwikkeling van een BIM-model met zich mee.” Daarnaast is Boon Edam aan het bekijken of het gebruiksgemak van een BIM-model vergroot kan worden. De toegangsproducten van Boon Edam hebben ontzettend veel opties in uitvoering en maatvoeringen. Met één druk op de knop kan een architect het model van bijvoorbeeld een draaideur naar wens passend maken in het ontwerp. Toch zijn er op het gebied van de modellen van toegangspoortjes nog wel wat vraagstukken. “In het geval van een BIM-model van een beveiligingspoortje heb je bijvoorbeeld te maken met diverse breedtes en glashoogtes. Maar ook het type kasten verandert, zodra je meer poortjes naast elkaar wilt plaatsen. Moet je dan een ander model downloaden of kan het binnen het tekenprogramma Revit aangepast worden?” Amine is nu aan het onderzoeken of het toevoegen van Add-in’s aan de BIM downloads hiervoor de oplossing zijn.

BIM-modellen en objecten bij Boon Edam

Ook Marco Berkhout, Werkvoorbereider en BIM-tekenaar bij Boon Edam, ziet dat er in de Nederlandse markt steeds vaker behoefte is aan op maat gemaakte modellen. “De BIM-modellen van onze productfamilies zijn 9 van de 10 keer toereikend voor de wensen van een klant en het project. Maar wanneer de klant vraagt om een andere gevelaansluiting of een extra toevoeging zoals een luchtgordijn, dan moet de productfamilie worden aangepast. We passen het object dan aan op het project”, vertelt Marco. Hierop vult Amine nog aan dat de markt om specifiekere en uitgebreidere BIM-modellen vraagt. Volgens hen een teken dat BIM steeds volwassener wordt en meer draagvlak krijgt.


Marco Berkhout, Werkvoorbereider en BIM-tekenaar bij Boon Edam

In 2020 vertelde Amine in een interview met BIMregister al over het werken met Digital Twin’s, een digitale weergave/kopie van het werkelijke fysieke object. Vandaag de dag heeft hij alweer te maken met de volgende uitdaging. Vandaag de dag heeft hij alweer te maken met de volgende uitdaging. “De klant verwacht dat het BIM-model een reflectie is van wat er geïnstalleerd wordt. Maar wij produceren niet aan de hand van BIM. Wij gebruiken een tekenprogramma dat ontwikkeld is voor Manufacturing, namelijk Autodesk Inventor. Dus leveranciers zoals Boon Edam hebben eigenlijk met een Digital Triplet te maken. De grootste uitdaging hierin is versiebeheer. We moeten zorgen dat het productiemodel, het daadwerkelijke geproduceerde product en BIM-Model in harmonie blijven.” Boon Edam speelt als leverancier een grote rol in de BIM-ontwikkelingen, maar Amine vindt wel dat de leveranciers niet per se de kartrekkers zijn. Dat is volgens hem de volledige bouw- en installatie industrie. Het is van belang dat alle partijen hier een bijdrage aan leveren, van architect tot aannemer.

BIM voordelen

Naast dat het gebruik van BIM alle bouwonderdelen van een project inzichtelijk maakt, zorgt het er ook voor dat alle betrokken partijen van architecten en aannemers tot leveranciers exact weten waar ze aan toe zijn. Nishand Lochan, Adviseur Architecten bij Boon Edam, licht toe dat er vaak ook technische of functionele fouten voorkomen. “Doordat het gebouw al digitaal in BIM is uitgetekend, kan je direct zien waar er qua constructie bijvoorbeeld iets fout gaat en daarmee vervelende situaties achteraf voorkomen.” Daarnaast vinden veel architecten het prettig is om aan de hand van een 3D-model vooraf te zien hoe een project eruit komt te zien.


Nishand Lochan, Adviseur Architecten bij Boon Edam

Voor Marco biedt het werken met BIM veel voordelen. “De modellen zijn zo gemaakt dat je zelf alle benodigde gegevens kan invoeren, een andere diameter kan instellen en het model past zich aan. Je hoeft nu dus niet meer de hele tekening aan te passen, dat scheelt erg veel tijd ten opzichte van tekenwerk.”

Digitalisatie en BIM

BIM wordt internationaal steeds groter en daar moet Boon Edam volgens Amine in mee groeien. Het familiebedrijf met vestigingen wereldwijd wil zijn ‘BIM-service’ verder ontwikkelen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Amine legt uit: “We moeten echt gaan kijken hoe we naast Nederland, Zweden en Engeland, meer andere landen kunnen gaan bedienen met BIM, want ook BIM wordt internationaal steeds groter. Om dit allemaal te bereiken is het belangrijk dat we collega’s uit de andere landen betrekken bij het hele BIM-proces.”

Toekomst

Zowel Amine, Nishand als Marco zijn het erover eens dat BIM steeds belangrijker wordt in de toekomst, of zoals Nishand zegt: “We hebben het eigenlijk niet eens meer over toekomst.. Bijna iedereen maakt er al gebruik van en als je het niet doet, dan loop je achter.”

Amine ziet aan het groeiende aantal aanvragen van klanten uit Nederland en landen als België, Frankrijk, Zweden en Engeland dat de populariteit van BIM wereldwijd toeneemt. Daarnaast is er naast de kwantiteit verandert ook de kwaliteit van de aanvragen. “Een aantal jaar geleden was men al tevreden met één model, als er maar iets was. Nu stelt de klant veel meer eisen aan een model. De vraag wordt specifieker en is er meer behoefte aan modellen met uitgebreidere informatie.”


Afstemming over de BIM toekomst

 

Door: Boon Edam

 

#replace title#