Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIMmen met volledige ontwerpvrijheid in BricsCAD BIM

Datum: 29-06-2021
Werken met de BIM software van Bricsys is voor ontwerpers heel intuïtief. In de ontwerpfase is er grote vrijheid en het omzetten naar een Bouw Informatie Model is door slimme automatisering snel en efficiënt. En waar de kosten van licenties, abonnementen en applicaties u om het hoofd tollen, laat Bricsys u volwaardig meedraaien in de BIM wereld, tegen een aantrekkelijke prijs. Product manager Ruben Decuypere van Bricsys praat u bij.

Bricsys is wereldwijd leverancier van het merk BricsCAD®. Het bedrijf ontwikkelt technische ontwerpsoftware. Ruben Decuypere, productmanager bij het in het Belgische Gent gevestigde bedrijf, is bouwkundig ingenieur en was altijd al geïnteresseerd in de koppeling tussen IT, programmeren en bouwkunde. “Als ik drie keer dezelfde berekening moest maken dacht ik al; ‘Dat kun je automatiseren!’ En bij Bricsys vond ik een groep ontwikkelaars die ook zo dachten. Het team is steeds op zoek naar het wegnemen van het repetitieve werk bij de ontwerper. Inmiddels hebben we een paar krachtige tools ontwikkeld waarmee we de ontwerper ondersteunen. Hieronder een overzicht van onze productfamilie:

 1. BricsCAD Lite (2D ontwerp)
 2. BricsCAD Pro (2D en 3D ontwerp, met de ondersteuning van applicaties van derden)
 3. BricsCAD BIM (AI aangedreven Bouw Informatie Model software)
 4. BricsCAD Mechanical ( werktuigbouwkundig ontwerp en machinebouw)

Al deze producten draaien op hetzelfde platform. Zo kan je de hele workflow - bijvoorbeeld vertrekken van 2D, dan naar 3D BIM, om daarna 2D bouwplannen te maken – binnen één modelleeromgeving.

BIMmen met volledige ontwerpvrijheid
BricsCAD is een goed alternatief voor ontwerpers die vertrouwd zijn met AutoCAD®. Het is DWG compatibel en vele commando’s zijn ook hetzelfde. We zien dat de overstap vrij eenvoudig is gemaakt. Je kunt zelfs de LISP-routines die je in Autocad geprogrammeerd hebt, ook gebruiken in BricsCAD. BricsCAD BIM is daarentegen anders dan de gangbare Bouw Informatie Model software. We nemen hier een fundamenteel andere benadering, die veel meer ontwerpvrijheid biedt. Je begint te ontwerpen als in SketchUp, met vormen die je ‘push and pull’ kunt manipuleren. Je begint als in een schetsblok met alle vrijheid elementen te kneden tot het gewenste model. De door ons ontwikkelde automatiseringssoftware ‘BIMIFY’ zet dit model om naar een BIM model. Verdiepingen en wanden classificeert het zelf. Binnen die classificatie en structuur blijft het heel overzichtelijk.

BIMIFY classificeren in het model

Afbeelding 1: Classificeren van het model gaat in BricsCAD BIM automatisch met BIMIFY.

De Propagate tool, nog een automatisering tool in BricsCAD BIM, maakt het mogelijk een eigen bibliotheek van standaard detailleringsoplossingen op te bouwen. Hierin plaats je bijvoorbeeld een aansluiting voor een kolom en ligger die je hebt getekend. Eenmaal vastgelegd zoekt de software soortgelijke verbindingen door heel het ontwerp en vraagt of die op dezelfde wijze moeten worden gedetailleerd. Dit is door drag and drop ook te herhalen in andere ontwerpen. Zo kan je stap voor stap de LOD van het model verhogen. In overleg met onze gebruikers ontwikkelen we meer van dit soort nieuwe applicaties om de ontwerper te ontlasten van repetitieve taken.

Propagate

Afbeelding 2: Propagate helpt je de LOD van het model te verhogen door automatisch detaillering toe te voegen.

Het 3D Bouw Informatie Model communiceert naadloos met alle andere BIM software. Als je een IFC model inlaadt krijg je echte BricsCAD elementen, waarmee je zelf zonder beperkingen verder kunt modelleren. Deze open BIM benadering maakt het mogelijk in te haken bij elke Bouw Informatie Model samenwerking.

Gratis BIM tools voor studenten
“Graag komen we in contact met ontwerpers die eraan denken de overstap te maken naar BIM. Om de kosten hoeft u het niet te laten,” constateert Decuypere. “Een ‘eeuwig durende’ BricsCAD BIM licentie is al beschikbaar voor de prijs vanaf € 1.500 euro.

Een van onze heilige principes is volledige vrijheid in abonnementsvormen: éénmalige aankoop, abonnement, netwerklicentie, … Je kunt kiezen wat best bij uw organisatie past. Gebruikers die de software maar af en toe nodig hebben hoeven geen abonnement aan te schaffen. Studenten en leerkrachten kunnen kennismaken met de software middels gratis licenties.

Een 30-dagen gratis proefperiode van BricsCAD kan gedownload worden op onze website www.bricsys.com. BricsCAD werkt als een desktop applicatie op zowel Windows, Apple als Linux. Met het cloudplatform Bricsys 24/7 is er een mogelijkheid om documenten te delen in een groep.

BIM en 2D

Afbeelding 3: Vanuit het BIM model worden vlot 2D bouwtekeningen gegenereerd.

Een kleine stap van 2D/3D naar BIM

Veel bedrijven en ontwerpers die willen BIMmen, gaan direct over tot grote investeringen in dure BIM-licenties en de intensieve opleidingen die daarvoor nodig zijn. Ze beseffen vaak niet dat er ook alternatieve BIM tools bestaan die je laten voortbouwen op de CAD-ervaring die je al in huis hebt. Een beginnend BIMmer heeft hiermee een goedkoper alternatief waarmee hij zonder al te veel opleiding meteen aan de slag kan!

Elk jaar een nieuwe release
Bricsys beschikt over een uitgebreide support afdeling en opereert internationaal met kantoren in België, Rusland, Roemenië, Slovenië, Singapore, etc. Verder hebben we internationaal verspreide sales teams om zo dicht bij onze klanten te kunnen staan. Bricsys is sinds 2018 onderdeel van de Hexagon groep en eigenlijk al lang geen kleine speler meer. Ontwikkelaars van applicaties benaderen ons ook om via ons hun tools aan te bieden aan gebruikers. Met webinars, e-learning en web blogs leren en informeren we onze klanten over de software en nieuwe updates. We organiseren jaarlijks een (digitale) conferentie in het najaar, waarop we de nieuwe versie lanceren. We nodigen u natuurlijk uit om hier straks weer virtueel aan deel te nemen!


Door: BIMregister

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
 • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?