Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

SketchUp BIM specialist voorkomt gedoe in ontwerpproces

Datum: 07-09-2021
Nick Nijmeijer van ITCAD B.V. ontdekte dat SketchUp Pro veel meer te bieden heeft dan een tool die je gebruikt voor een schetsontwerp. De software biedt een solide basis waarmee je vlot een Bouw Informatie Modellen kan modelleren. Daarnaast kan je deze software eenvoudig uitbreiden met functionaliteiten zodat het precies aansluit op je ontwerpproces.

Toen Nick Nijmeijer tijdens een stage van zijn mbo studie in contact kwam met 3D modelleren, was hij gegrepen door de kracht van het computermodel. “Tijdens de opleiding leerde ik werken met 2D CAD programma’s maar tijdens een stage kwam ik in aanraking met ALLPLAN. Op dat moment maakte ik écht kennis met 3D modelleren,” zegt Nijmeijer. “Ik had nu een compleet bouwwerk aan de muis hangen.”

Toen hij middenin de crisis in 2013 afstudeerde besloot hij zijn studie op het hbo te vervolgen. Tijdens de opleiding bouwtechnische bedrijfskunde voert Nijmeijer een eigen onderzoek uit naar hoe het productieproces van een timmerfabrikant rechtstreeks kon worden aangestuurd vanuit het 3D (BIM-) model. “Ik verbaasde me erover hoe ingewikkeld omgegaan wordt met het 3D (BIM-) model in het proces en hoeveel software er bij komt kijken. Dat leek me niet efficiënt en uit het onderzoek bleek dat ook zo te zijn.”

“De hbo opleiding was behoorlijk gericht op het werken met Autodesk Revit. Maar ik zocht naar een toegankelijker alternatief en kwam uit bij SketchUp Pro. Een 3D tekenprogramma dat sinds de overname door Trimble in 2012 grote stappen heeft gezet. Het is een sterk 3D modelleerprogramma dat je voldoende functionaliteiten biedt om in korte tijd de klantvraag te vertalen in een prachtig 3D model. Wat ik voornamelijk ook een groot voordeel vindt van SketchUp is de mogelijkheid om de software eenvoudig uit te bereiden met extra functionaliteiten. Hierdoor kan je SketchUp helemaal afstemmen op je behoeften waardoor je veel meer uit het 3D (BIM-) model kan halen in SketchUp dan je op voorhand zou denken.”

ITCAD SketchUp BIM Demo model buitenkozijn

Tal van mogelijkheden binnen SketchUp

SketchUp als solide basis

“SketchUp is naar mijn mening het meest toegankelijke programma dat er op de markt te verkrijgen is. Het is tijdens het ontwerpproces het centrale platform waarmee je informatie genereert en visualiseert. Wat je ziet, is wat je krijgt. Naast een prachtig 3D ontwerp genereer je, terwijl je ontwerpt, ook de benodigde informatie om het product te kunnen maken.”

Binnen het bedrijfsproces wordt ook andere software toegepast. Niet alle informatie zal voorhanden zijn en/of komen in een 3D model. Bepaalde informatie wordt juist bewust gegenereerd en opgeslagen in een ander systeem. Maar dankzij de uitgebreide programmeer bibliotheek (API) kan SketchUp ook verbonden worden aan andere systemen in het proces. Hierdoor worden talloze losse informatie imports en exports voorkomen.

SketchUp biedt met de uitgebreide programmeer bibliotheek daarbij juist de solide basis voor het op maat maken van dit 3D modelleerprogramma. Nijmeijer ontwikkeld zelf SketchUp extensies naar het eigen werkproces van een bedrijf. “Dit voorkomt gedoe in het ontwerpproces en overtuigen klanten met indrukwekkende 3D ontwerpen. Daarbij weten ze ook precies wat er voor de realisatie nodig is. Meer resultaat en minder werkdruk!”

De SketchUp BIM specialist

Al meer dan 6 jaar helpt Nijmeijer met ITCAD B.V. zowel in Nederland als België bedrijven om meer uit het 3D (BIM-) model te halen in SketchUp. Je kan op alle fronten worden ondersteund van de aanschaf tot en met de automatisering van SketchUp. “Je hebt te maken met één aanspreekpunt voor al je SketchUp gerelateerde vraagstukken. Of het nu gaat om de aanschaf van de juiste software of de ontwikkeling van jouw kennis, SketchUp objecten of SketchUp extensies. Een specialist helpt je persoonlijk en op een duidelijke manier verder om meer uit het 3D (BIM-) model te halen met SketchUp.”

Nijmeijer is een SketchUp specialist die zijn kennis graag deelt op BIM evenementen in Nederland en daarbuiten. De BIM Onderwijsdag is daar een uitstekend BIM congres voor. “Jammer dat het dit jaar niet doorgaat maar volgend jaar ben ik er gewoon weer bij. Ik deel ook mijn kennis via de kennisbank op mijn website en je kunt me bij vrijwel alle SketchUp gerelateerde evenementen ontmoeten. Maar even bellen kan natuurlijk ook.”

 

ITCAD SU tools vrijstaande woning

SkecthUp model gemaakt door Nijmeijer

 

Door: BIMregister

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?