Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Holografische bril verbindt bouwmodel en realiteit

Datum: 21-09-2021
Trimble XR10 brengt virtueel model tot leven in de echte wereld. De Trimble XR10 is een geavanceerde computerbril, gemonteerd op een robuuste, gecertificeerde bouwhelm. De bril projecteert het 3D-model (BIM) uit de computer over wat je echt ziet. Zo kun je zien wat er gebouwd zal worden, of controleer je wat gebouwd is met het model. Met hand- of spraak commando’s kun je het computerbeeld aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld alleen de installaties bekijken of de montage volgorde doorlopen. Het klinkt futuristisch, maar door de samenwerking tussen Microsoft en Trimble Connect is het nu al realiteit.

“Mixed Reality voegt de echte en de virtuele wereld samen,” zegt Eelco van Es, accountmanager bij Construsoft. “Door de bril zie je het getekende 3D-ontwerp (BIM) van het gebouw om je heen. De geavanceerde techniek legt het model precies in de juiste schaal over de realiteit.” Er ging wat jaren aan ontwikkeling vooraf voordat deze technologie beschikbaar werd voor de bouwplaats. Microsoft introduceerde in 2019 de HoloLens 2. Een computerbril die holografische beelden projecteert.

Van Es
Eelco van Es, accountmanager bij Construsoft

Het Amerikaanse technologiebedrijf Trimble werkt al jarenlang aan de combinatie van dergelijke beelden en de bouw. Zo was er eind vorige eeuw al een bouwhelm waarmee je hologrammen kon weergeven. De samenwerking tussen de bedrijven leidt nu tot de Trimble XR10; een HoloLens op een gecertificeerde bouwhelm.

TCH 3.0 XR10 v2

Trimble XR10; een HoloLens op een gecertificeerde bouwhelm

In de praktijk

Van Es is al acht jaar accountmanager bij software-ontwikkelaar Construsoft en is tevens vertegenwoordiger van Trimble Connect. Na jarenlang onder meer als werkvoorbereider in de bouw te hebben gewerkt, vond hij nieuwe uitdagingen bij de software-ontwikkelaar. “Construsoft werkt graag met mensen die de praktijk van de bouw kennen. Het is prettig voor de klanten dat je dezelfde taal spreekt en hun vragen door je eigen praktijkervaringen goed kunt begrijpen.”

Hij introduceert de Trimble XR10 bij diverse bouwbedrijven. “In eerste instantie zijn klanten wat terughoudend. Dit soort nieuwe vindingen moeten zich direct kunnen bewijzen wil je ze overtuigen.” En dat gebeurt. Want iedereen die de helm opzet en door de bril de bouwplaats bekijkt is direct enthousiast. Het werkt veel beter dan de 2D-tekeningen of 3D-modellen die je op een tablet voor je ziet. De technologie koppelt het beeld direct aan de realiteit en je kijkt door het model naar wat er gebouwd wordt, of al gebouwd is.”

Met een handbeweging of een gesproken commando verschijnt een interactieve schijf in beeld. Dit ronde menu kun je met je vinger bedienen. Je kunt de koppeling maken met het model, maar bijvoorbeeld ook de transparantie van het beeld instellen naar je eigen wens.

De bril scant de omgeving waarin je staat en rekent uit hoe hij het model moet plaatsen. Je kunt ook punten in de werkelijkheid aangeven waarop het model zich aanpast. Van Es: “Echt maatvoeren doe je er niet mee, maar de beelden zijn op de centimeter nauwkeurig.”

TCH 3.0 Measure v1

Scan van de omgeving door de Trimble XR10

“Daarnaast kan de werkvoorbereider  het steigerwerk controleren en de bouwplaats controleren op veiligheid. Ook kan hij het wapeningsstaal vergelijken met het ontwerp en bijvoorbeeld controleren of de stopcontacten in een wand op de juiste plaats zitten. Dat zie je door de bril één op één in combinatie met het Bouw Informatie Model. En je kunt deze gegevens direct delen met de mensen op kantoor.”

“Als het inspecteren of controleren gedaan is, klap je de bril naar voren weg om gewoon weer in de realiteit met je werk verder te gaan.”

Kantoor en bouwplaats nader tot elkaar

De experts op kantoor kijken direct met je mee als er een onvolkomenheid is geconstateerd. Eventuele oplossingen die ze tekenen, krijg je direct in de bril geprojecteerd. Je kunt de montage volgorde afspreken en op kantoor voorbereiden om die vervolgens in de praktijk door te lopen.

En doordat de bouwplaats vaak luidruchtig is, is de XR10 voorzien van een Mobi 1 bone conductor die geluid via trillingen overbrengt. Daarmee kun je je oren beschermen en alles nog goed horen tot wel 115 dB omgevingsgeluid.

“Sommige bouwbedrijven denken ‘het is nog ver van mijn bed’ maar het is dichterbij dan je denkt,” zegt Van Es. “Er is steeds meer keuze om de communicatie rond het 3D-model te vergroten. Trimble Connect maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om een model op een tafel te presenteren, dat kan een overleg makkelijker maken. Samenwerken op afstand komt met de XR10 weer een grote stap dichterbij. Het kantoor komt naar de bouwplaats.”

XR101671 A v2

 Samenwerken op afstand

Door: BIMregister

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?