Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Geotiles maakt BIM puntenwolken behapbaar

Datum: 04-10-2021

GeoBIM op zijn best

Als BIM modelleur ben je inmiddels gewend aan het werken met Geodata, vooral als je voor opdrachtgevers werkt die assets beheren waarvoor het gebied rondom de assets van belang is. Zoals TenneT of Rijkswaterstaat. Inmiddels ben je wel gewend aan het gebruiken van Geodata, omdat je weet dat die in Nederland van goede kwaliteit zijn en gratis beschikbaar. Je gebruikt dus niet alleen Google Maps, maar vooral ook de BAG en de BGT. Goed gedaan! Maar nu nog de precieze hoogtes van je site die je wilt engineeren. Daarvoor gebruik je het liefste puntenwolken die een nauwkeurig model van het terrein geven. Je kan een meetploeg met een laserscanner op weg sturen, maar je kan ook AHN4 data gebruiken. Ook weer een gratis beschikbare open data service! Het lastige is alleen: de data uit AHN4 is niet in een handig formaat beschikbaar. Te groot en niet direct geschikt voor je ontwerptool. Maar.. daar is nu verandering in gekomen met de service van Geotiles.nl.

Databronnen in het ontwerpproces

Puntenwolken als digitaal model zijn een uitstekend hulpmiddel bij het ontwerp proces in een vroeg stadium zoals het tenderen. Het past heel goed bij de praktijk van 3d modelleren & visualiseren. Puntenwolken geven een completer beeld van de situatie en vullen het ontwerp aan met context. Of beter gezegd: omgevingsinformatie. Het zorgt dus letterlijk voor een betere beeldvorming. Door nog meer databronnen te gebruiken in het ontwerpproces ontstaat een compleet beeld van het projectgebied. Daardoor heeft dit ook meerwaarde voor presentaties en communicatie met belanghebbenden.

Pointclouds

Iedereen die wel eens met pointclouds heeft gewerkt zal weten dat de bestandsgrootte een issue kan zijn. Het is ook een pittige opgave om de oorspronkelijke AHN laserdata geschikt te maken voor toepassingen in een project. Maar gelukkig hoeft dit nu niet meer, omdat de TU Delft deze heeft ingelezen, opgeknipt, onderverdeeld én ingekleurd voor gebruikers! En het belangrijkste: geserveerd op Geotiles.nl. De oorspronkelijke tegels van de AHN zijn op Geotiles.nl beschikbaar in in vakjes van 1 x 1,25 km. De kleinere tegels hebben nu een oppervlakte van circa 1 km2. Het mooie van deze tiles, die vrij toegankelijk en downloadbaar zijn, is dat de AHN gegevens zijn voorzien van kleur, verkregen uit luchtfoto's. Dat maakt Geotiles zo goed inzetbaar voor ontwerpactiviteiten want je hoeft niet te wachten op een inmeting, maar de omgeving is al direct beschikbaar! Het is daardoor voor sommige toepassingen een bijna onmisbare databron.

Geotiles_BAG

OpenBIM standaarden

De 'tile'-bestanden zijn ongeveer 150-500 mb groot en gecomprimeerd in zogenaamde LAZ bestanden. LAZ is een open tekstbestand, opgebouwd volgens de OpenBIM standaarden. De tiles zijn in te laden in diverse BIM en CAD applicaties door middel van een conversie, bijvoorbeeld om ze te gebruiken in Revit of AutoCad, wordt het LAZ bestand omgezet naar een zogenaamd Recap.rcp bestand van Autodesk. In andere software is het soms mogelijk direct het .laz bestandsformaat als bron te gebruiken. Zonder uitvoerige voorbewerking zijn de datasets dan direct beschikbaar om te gebruiken.

Cloudcompare

 

TU Delft maakt progressie met puntenwolken

Binnen de TU Delft worden de puntenwolken vooral voor (studenten)projecten gebruikt als input in een classificatieproces of change detection. De afgelopen jaren is er veel gewerkt aan het classificeren van puntenwolken (zie voorbeeld), maar het is ook een 'stille' input voor het bestuderen van strand- en andere processen. Andere puntenwolk-vreters binnen de TU zijn bijvoorbeeld de 3D Geo groep (deze kennen we natuurlijk van onze LOD2.2 Hoezee blog). Voor de afdeling (CiTG/OLRS) heeft Geotiles een vergelijkbare functie met wat het voor ons GeoBIMmers heeft: snelle toegang tot de AHN data. Het gebruik van Geotiles is nog bescheiden, zoals uit onderstaande grafiek blijkt, maar wel groeiende, binnen en buiten de TU.

  grafiek downloads

Bron: TU Delft, Grafiek met het aantal bezoeken en downloads van Geotiles.nl 

 

Door: GEOBIMEXPERTS

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?