Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Only BIM helpt bedrijven aan een passend Bouw Informatie Model

Datum: 12-10-2021
Virtueel bouwen binnen handbereik Hoewel je zou denken dat het Bouw Informatie Model inmiddels goed bekend is in de bouw, zijn er tal van partijen die de stap nog niet hebben gezet. Voor die bedrijven is only BIM een oplossing. Directeur Kees van der Lee legt uit hoe zijn bedrijf hen helpt om op een juiste wijze te werken met het Bouw Informatie Model. Zijn experts helpen vanaf de eerste pennenstreep of springen bijvoorbeeld in als een toeleverancier ver in het bouwproces met BIM wordt geconfronteerd. Van een villa of appartementencomplex tot bedrijfshallen, winkelcentra en zelfs een fabriek. Only BIM past het Bouw Informatie Model naadloos aan in de fase van het bouwproces en naar de werkwijze van het bedrijf.

Only BIM helpt bij het maken van een BIM model en het organiseren van de expertise eromheen. Meestal stapt het bedrijf in op het ‘natuurlijke’ moment, wanneer het voorlopig ontwerp overgaat in het definitief ontwerp. “Maar het komt ook voor dat we pas aan het werk gaan voor de aannemer in de uitvoerende fase, of zelfs als het gebouw er al jarenlang staat en een woningbouwcorporatie haar woningvoorraad voor het beheer in zo’n Bouw Informatie Model wil hebben,” zegt directeur Kees van der Lee. Die flexibiliteit is kenmerkend voor zijn bedrijf only BIM. In de platte organisatie kan iedereen snel schakelen om de klant te helpen.

Een Bouw Informatie Model dat past

Van der Lee heeft 30 jaar ervaring in de bouw. Na veel jaren voor grote ingenieursbureaus als Arcadis en Royal HaskoningDHV te hebben gewerkt, besloot hij bijna acht jaar geleden samen met een bevriende architect zelfstandig verder te gaan. De organisatie rond het Bouw Informatie Model was hierin leidend. “We beseften al vroeg dat dit model de toekomst was. Het biedt overzicht en leidt met de juiste opzet tot minder fouten.”

Bouwkundig bureau only BIM groeit gestaag. Er werken dertien hoog opgeleide mensen die bedrijven ondersteunen. Hoewel het Bouw Informatie Model al flink voeten aan de grond heeft in het Nederlandse bouwen, komt only BIM nog steeds situaties tegen dat de BIM kennis te kort schiet. “Soms is het een bewuste keuze. Een architect met een redelijk groot bureau wil er bijvoorbeeld niets van weten en huurt ons in voor het maken van het model. Soms betreft het een aannemer die te klein is om zich er in te verdiepen. Maar als de opdrachtgever er om vraagt, helpen wij hen aan te haken en zorgen we ervoor dat zij naadloos kunnen participeren in het BIM bouwproces.”

Only BIM levert diensten over de hele breedte van het bouwspectrum; voor opdrachtgevers, architecten, aannemers en woningbouwcorporaties. Ze zorgen voor een Bouw Informatie Model dat past bij de fase waarin de bouwplannen zich bevinden, maar zorgen er ook voor dat dit model nauw afgestemd is op de werkwijze binnen het bedrijf of het project team waarvoor ze aan de slag gaan. “We respecteren ieders werkwijze en zorgen ervoor dat de betrokken partijen goed met het door ons gemaakte model uit de voeten kunnen.”

Groot tot klein

“We begonnen met opdrachten als een appartementen complex en villa’s. Bijvoorbeeld het uitwerken van een complex met 80 appartementen in een Bouw Informatie Model en later kwamen daar ook kantoorpanden en zelfs een fabriek bij!”

Beekstraat Appartementen Arnhem

Appartementen Arnhem

Nu werken we bijvoorbeeld aan het datacentrum voor Facebook en we hebben in Geleen gewerkt aan het model van een fabriek in opdracht van een contractor uit Japan. Hier in Nederland zorgden wij ervoor dat in het model van de chemische fabriek rekening werd gehouden met de constructie, de brandveiligheid en alle aspecten die bij de bouw van zo’n ingewikkeld complex in Nederland rekening moet worden gehouden.

render 006

Chemische fabriek Geleen in BIM

“Met zulke grote opdrachtgevers voelt only BIM zicht niet te groot voor de kleine opdrachten. “We werken net zo lief voor kleine aannemers of bedrijven in de toeleverende industrie die op basis van een BIM model hun aandeel in de bouw moeten leveren. Het is voor veel bedrijven nu nog een stap te ver om volledig op de BIM werkmethodiek over te gaan. Wij helpen hen toch bij de vraag om in de markt aan te kunnen sluiten, zonder daarvoor de grote investeringen te hoeven doen. Van de eerste pennenstreek van de architect, tot het bedrijf dat in paniek in korte termijn moet aanhaken met een Bouw Informatie Model, omdat de opdrachtgever dat eist. Meestal komen we binnen op het moment dat het VO voorontwerp over gaat in een DO definitief ontwerp.”

“Ook toeleveranciers helpen we om de informatie van hun product in het model te brengen. Zo werken we voor een binnenwanden leverancier en voor toeleverancier van prefab beton voor de Mall of the Netherlands en het Booking.com kantoor.”

180065 Betontrappen 3

Pref beton trappen booking.com

Bouw en de beheer praktijk

“We hebben alle licenties die nodig zijn. We werken voornamelijk met programma’s van Autodesk maar ook met Solibri voor clash controles. Sinds kort ook met BIM 360 zodat met we met een team aan hetzelfde project kunnen werken. Dat heeft een vlucht genomen het laatste jaar.”

“Repeterende patronen automatiseren we door middel van scripting. Het level of detail stemmen we af op de juiste dimensies. We zorgen voor een model, zonder clashes, dat voldoet aan de juiste standaarden en basisafspraken,” zegt Van der Lee. “De informatie is uitwisselbaar in ILS formats, dat we al vanaf het begin gebruiken.”

“Voor woningcorporaties werken we in de door hen opgestelde AEDES ILS. only BIM brengt de woningvoorraad in kaart voor diverse woningcorporaties. Op basis van archief informatie en bijvoorbeeld een scan van de woningen zorgen we dat er een Bouw Informatie Model beschikbaar is. De corporatie kan dat gebruiken voor beslissingen rond de exploitatie van de woningvoorraad. Zoals de energieprestatie, toegankelijkheid en het al dan niet aanwezig zijn van asbest.
De informatie vraag in de exploitatiefase is anders dan die van de bouw. Er moet een vertaalslag worden gemaakt. Elementen worden anders gerubriceerd. Hoe je bijvoorbeeld een kozijn maakt is anders dan hoe je het onderhoud.”

Zo kan only BIM inspelen op veel vragen uit de bouw en beheer praktijk. “Over het algemeen beschikken we over behoorlijk wat flexibiliteit. We hebben nooit echt nee hoeven te verkopen. Dat komt door hoe we georganiseerd zijn. We hebben korte communicatielijnen en kunnen snel mensen naar het team toe schuiven om de klant te helpen.”

 

Door: BIMregister

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?