Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Het belang van BIM en 3D CAD software voor de gevelbouw

Datum: 28-10-2021

Steeds meer bouwbedrijven ontdekken de voordelen van het werken met BIM. Ook in de gevelbouw wint het werken met BIM aan populariteit. Toch is er nog een wereld te winnen. Lees meer over BIM voor de gevelbouw, het belang van een ILS Gevel en het werken met 3D CAD software

Bouwen met BIM

Je kunt er niet omheen als gevelbouwer: BIM. De overheid stelt het werken met BIM inmiddels verplicht voor openbare aanbestedingen, maar ook andere grote opdrachtgevers nemen het werken met BIM steeds vaker op in hun voorwaarden. BIM oftewel Building Information Modelling is een 3D model van een project, waarin opdrachtgever en onderaannemers samenwerken. Door een 3D model en andere kennis met elkaar te delen gedurende een project kunnen veel tijd en kosten worden bespaard.

De voordelen van het werken met BIM

 • Het werken met BIM wordt verplicht door steeds meer opdrachtgevers;
 • Fouten kunnen al in de ontwerpfase worden opgespoord dankzij BIM; 
 • BIM voorkomt verrassingen op de bouwplaats. Het voorkomt dubbel werk;
 • Samenwerken middels BIM leidt tot hogere klanttevredenheid;
 • BIM zorgt dat er sneller van model naar productie kan worden overgegaan;

Gevelbouw ILS

Om maximaal te profiteren van de voordelen van het werken met BIM zijn duidelijke afspraken nodig. Om informatie over gevels op een efficiënte, eenduidige manier uit te wisselen heeft brancheorganisatie VMRG daarom de Informatieleveringsspecificatie (ILS) Gevel ontwikkeld. Op de website van VMRG kan de ILS Gevel worden gedownload, samen met een handige hand-out met meer uitleg over het belang van een ILS voor de gevelbranche en het juiste gebruik ervan.

3D CAD

Naast het belang van duidelijke onderlinge afspraken vereist het werken met BIM dat bedrijven werken met 3D CAD software. Hierbij staan bedrijven voor de keuze om meerdere CAD pakketten naast elkaar te gebruiken en alle ongemakken met zich mee brengt of één pakket waarin 2D/3D gecombineerd modelleren binnen één systeem mogelijk is. HiCAD van ISD Group is momenteel de enige CAD software waarin dit kan.

De toekomst van de gevelbouw

Naast het werken met BIM spelen er nog meer trends en ontwikkelingen in de gevelbouw. Benieuwd welke uitdagingen je komende jaren nog meer te wachten staan? In de inspiratiegids ‘Een blik op de toekomst van de gevelbouw’ vind je meer trends en ontwikkelingen. Ook lees je hoe HiCAD en ISD je kunnen helpen om klaar te zijn voor de toekomst.

[Download Whitepaper]

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
 • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?