Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

FNV publicatie ‘BIM in de bouw. Wat gaat er veranderen door het werken met BIM?’

Datum: 01-04-2022

FNV|UTA consulenten Ernst van den Berg en George Evers bespraken met BIM-experts welke digitaliseringsontwikkelingen bij bouwbedrijven spelen. Daarbij was de aanname dat BIM, in de regel omschreven als het Bouw Informatie Model, zal leiden tot veel veranderingen in de bouw.

De BIM-experts namen ons vanuit hun kijk op het vakgebied mee in de veranderingen die zij zien en verwachten in de bouw.

De conclusie is dat elke organisatie en elke functie met BIM te maken gaat krijgen, waarbij BIM een belangrijke aanjagende functie heeft bij het digitaliseringsproces in de bouw. Data gedreven bouwen doet steeds meer zijn intrede en zal zorgen voor nieuwe functies in de bouw, zoals data engineers, business analisten en data scientists. Sommige functies veranderen of verdwijnen. Denk daarbij aan functies waar veel routematige werkzaamheden in voorkomen, zoals het overnemen van gegevens en het uitvoeren van controlewerkzaamheden die uitgevoerd gaan worden via BIM bots.

Tegen deze achtergrond is het is belang dat iedereen in de bouw zich goed informeert over wat BIM gaat betekenen voor de eigen functie. Welke vaardigheden zijn nodig om het werk nu en in de toekomst interessant te laten zijn. Gewezen werd op drie type vaardigheden die alle drie even belangrijk zijn: professionele vaardigheden (vakkennis), digitale vaardigheden en soft skills (algemene vaardigheden).

De invoering van BIM doet een groot beroep op de veranderbereidheid van medewerkers. Zij doen er goed aan om zich te oriënteren op de volgende vragen: gaat mijn werk veranderen en op welke wijze? Ben ik voldoende digivaardig? En wat kan ik doen om bij te blijven, denk daarbij aan opleidingen, stages, cursussen etc.? Aan bedrijven de opdracht om medewerkers te faciliteren om zich te blijven ontwikkelen.

Tenslotte stelden we vast dat de rol van HR bij digitaliseringsprocessen in de bouw gering is. Dat is niet terecht omdat het bij digitalisering grotendeels gaat om een organisatieontwikkelings- en veranderingsproces.

Geïnteresseerd in de publicatie? Ga naar de FNV website waar de BIM publicatie kan worden gedownload.


Door: FNV|UTA

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?