Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

De drie voorwaarden voor BIM: standaardiseren, analyseren, optimaliseren

Datum: 21-04-2022

 Het valt niet mee om de verantwoordelijkheid voor het succes van een bedrijf te dragen. Mensen verwachten een duidelijke visie en een doordachte strategie. Ook het gezichtspunt op de werkvloer verschilt: jij houdt de doelen aan de horizon scherp in de gaten, terwijl jouw medewerkers bezig zijn met de route ernaartoe. En dat levert nog weleens misverstanden op.

Het bovenstaande scenario is slechts een van de onzekerheden en uitdagingen waar onze klanten wereldwijd mee rondlopen. BIM kan dan de oplossing zijn. Maar wat moet je allemaal op orde hebben om BIM succesvol te laten zijn in je organisatie? Om wat duidelijkheid te scheppen, noem ik de – in mijn ogen – drie voorwaarden voor BIM.

 1. Taken en processen standaardiseren

Het is een gegeven dat het aantal deelnemende bedrijven bij bouwprojecten gedurende de lifecycle van bouwprojecten behoorlijk varieert. Niet alleen in aantal, maar ook in samenstelling en dat per project. Juist in zo’n dynamische omgeving is het belangrijk om het overzicht te houden, dat is gelijk ook de grootste uitdaging. Mijn lijstje begint daarom met het belang om taken én processen te standaardiseren. Dit betekent dat organisaties kritisch naar de interne processen moeten kijken om vast te stellen waar kansen liggen voor automatisering en digitalisering. Zo vinden in alle oranisatie Beoordelen en vrijgeven van documenten is al een standaard proces. Daarbij zijn in een bepaalde volgorde handtekeningen nodig. Bijvoorbeeld door het toevoegen van digitalen handtekeningen, QR codes en documenteigenschappen.  Kortom: we kunnen meer standaardiseren dan we denken. Het resultaat is meer inzicht, overzicht en transparantie. Uiteindelijk kun je – met wie je ook samenwerkt – eenduidige bedrijfsprocessen opzetten waardoor werkzaamheden efficiënter verlopen en waarmee je foutkansen minimaliseert, faalkosten beperkt, cashflows optimaliseert, en je concurrentievoordeel behoudt dan wel vergroot.

 1. Data analyseren

Het mooie van standaardisatie is dat je na al een redelijk korte tijd beschikt over een hele berg aan data. Door deze data te analyseren, krijg je inzicht in wat er is gebeurd en nog moet gebeuren. De volgende stap is kijken waarom iets gebeurde. En wat de overeenkomsten, verschillen en (mogelijke) triggers zijn. Er zit wel een addertje onder het gras. Om deze data te verzamelen en te analyseren, is er namelijk één centraal platform nodig. Hierin komen de taken, processen, planning, administratie en communicatie bij elkaar uit de verschillende systemen van verschillende partners. Dit centrale platform zet alle meta-data om in bevindingen en presenteert deze in een overzichtelijk dashboard.

 1. Processen optimaliseren

Analyses maken het mogelijk om met een bepaalde zekerheid te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren als niets verandert. Op deze voorspelling kun je inspelen en zo de toekomst enigszins naar je hand zetten. Met andere woorden: je weet nu welke processen je moet verbeteren, optimaliseren, automatiseren en digitaliseren. Het resultaat? Je kunt je organisatie effectiever en efficiënter om laten gaan met tijd, mensen en middelen.

Wat de rol van BIM is in dit geheel? In mijn volgende blog deel ik mijn visie op dit onderwerp. Alvast meer weten over BIM? En ben je nieuwsgierig over wat ik denk dat BIM nog méér is?


Download dan onze gratis whitepaper.

 

Blog door: thinkproject - Judith Kana

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
 • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?