Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Slimme 3D ontwerptool voor houtskelet bouwend Nederland

Datum: 28-04-2022

Nick Nijmeijer van ITCAD B.V. droomt van ontwerpsoftware die het ontwerpen van houtskeletbouw elementen ontzettend eenvoudig maakt. In de bouwsector zie je dat personeel met specifieke vakkennis steeds schaarser wordt en de benodigde software steeds ingewikkelder. Daar wil Nick met Skelet voor SketchUp Pro een oplossing voor bieden. Een toegankelijke 3D ontwerptool voor het MKB in houtskelet bouwend Nederland.

Automatiseren van het ontwerpproces

Skelet automatiseert het ontwerpproces van houtskeletbouw elementen en houdt daarbij direct rekening met Nederlandse regelgeving, zoals de rekentabellen van SKH. Het genereren van een 3D element duurt seconden. Het elimineert dus veel denk- en teken-/modelleertijd. Mocht je een maatwerk detail willen ontwerpen, kan je het element eenvoudig aanpassen met de tekengereedschappen van SketchUp Pro, nadat je het basis frame hebt gegenereerd met Skelet.

Skelet4SU HSB configureren logo 1600x1200
De HSB elementen zijn binnen enkele seconden geautomatiseerd gemodelleerd in SketchUp Pro.

Daarnaast is een veel gehoorde frustratie dat software ingewikkeld is en vaak meer functionaliteit bevat dan nodig is. Met Skelet genereer je een 3D HSB element op basis van een 2D contour. Je ontwerpt / selecteert eerst een 2D vlak waarna de software op basis van dit vlak een 3D element genereert. Verder is Skelet modulaire software en is het dus mogelijk de software geheel naar wens samen te stellen. Hierdoor worden dus talloze overbodige functionaliteiten voorkomen.

SketchUp Pro als basis voor Skelet

Skelet draait volledig binnen SketchUp Pro waarbij het streven is deze software zo gebruikersvriendelijk mogelijk te ontwikkelen / houden. SketchUp Pro is een 3D tekenprogramma die zich kenmerkt door de gebruikersvriendelijkheid en uitbreidbaarheid. Veel mensen kennen SketchUp nog uit de tijd dat Google eigenaar was van deze software. Sinds 2012 is SketchUp onderdeel van Trimble, die ook de software Tekla ontwikkeld, en heeft SketchUp grote stappen voorwaarts gemaakt.

Wat is nu al mogelijk?

Met de basis module van Skelet, zoals deze nu ontwikkeld is, kan je niet-dragende houten binnenspouwbladen ontwerpen in enkele seconden. Het element bevat de stijlen en regels, isolatie, folies en binnen beplating. Na het selecteren van een 2D vlak en het invoeren van basis instellingen wordt het 3D ontwerp van het element volautomatisch gerealiseerd, waarbij de binnen-beplating automatisch wordt ingedeeld.

Skelet4SU frame impressie logo 1600x1200
Configureer een HSB element dat voldoet aan de Nederlandse regelgeving met Skelet voor SketchUp.

In de toekomst zal je met Skelet een volledige HSB woning modulair kunnen ontwerpen in 3D. De informatie uit het 3D model kan je vervolgens gebruiken in de productie doordat je met Skelet ook automatisch productiestaten, tekeningen en CNC productie bestanden genereert. Ook zal Skelet de elementen voorzien van de benodigde informatie tijdens BIM projecten.

Markt gestuurd (door-)ontwikkelen

Skelet is sinds begin 2022 in ontwikkeling en zal vraag gestuurd doorontwikkeld worden. Daarbij zijn maatwerk wensen ook bespreekbaar. Juist door te luisteren naar houtskelet bouwende bedrijven en tegen welke problemen zij aanlopen in het ontwerpproces wordt de software beter. Wil jij input geven voor de doorontwikkeling van deze vooruitstrevende software? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van Skelet? Bezoek dan skelet4sketchup.nl of stuur een e-mail naar Nick Nijmeijer via info@itcad.nl

Door: ITCAD en BIMregister.

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief en social media (+20.000 volgers).
  • 1 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?