Verslaglegging 'BIM in het hbo'-bijeenkomst door BIM Onderwijs/BIMregister

Datum nieuws
19 februari 2014
Categorie BIM nieuws
Onderwijs
Vaardigheden BIM nieuws
BIM standaard, BIM visie, Netwerken
Contact opnemen

Eind januari vond bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een ‘BIM in het HBO’-bijeenkomst plaats voor hogeschool BIM-coördinatoren. Hierin kwamen de laatste ontwikkelingen en praktische ervaringen op dit gebied aan bod. Germaine Zielstra, docent bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Bouwtechnische Bedrijfskunde opent met een korte introductie van het programma en een terugblik op de laatste bijeenkomst. BIM binnen het HBO krijgt steeds meer bekendheid, signaleert ze. “Het ondertekenen van de position paper door hogescholen begint ook op allerlei fora te verschijnen. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

BIM-studentenproject Hierna vertelt Jelle de Boer van Fimble over het BIM-project dat tweedejaars bij de Hogeschool van Amsterdam moeten uitvoeren. Het is een gecombineerd project over integraal ontwerpen: studenten civiele techniek, bouwkunde en bouwtechnische bedrijfskunde werkten samen aan een opgave voor geïntegreerde gebiedsontwikkeling. In de werkwijze is daarbij gekozen om aspectmodellen aan elkaar te koppelen.  Het doel was de studenten ervan bewust te maken dat integrale samenwerking essentieel is. “De eerste week hebben ze met elkaar het BIM-protocol overlegd, nog voordat er maar één lijn was gezet”, blikt De Boer terug. “Het protocol is als een soort groeidocument naast het project gebruikt.” Een 4D (simulatie) filmpje over het project: https://www.youtube.com/watch?v=scGwpKBaw2E

Clustering Built Environment  Gerard Kuiper, opleidingsmanager bouwkunde HvA, gaat in op Clustering Built Environment. De HvA heeft namelijk de opleidingen Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwtechnische Bedrijfskunde weer samengebracht in één cluster. De studenten doorlopen daarbij een specialisatiefase van 2,5 jaar: daarvan moeten ze een half jaar volop inzetten op samenwerken, vanuit hun eigen specialisatie. Deze periode staat bekend als het ‘built environment integraal ontwerpen’.
Kuiper: “Hierbij moet je voortdurend over de schotten van je eigen gebied kijken naar andere vakdisciplines.” De integratie binnen de opleidingen heeft de toekomst en is bovendien iets waar het bedrijfsleven op zit te wachten, weet hij. “Door de clustering kan er makkelijker worden ingespeeld op het werkveld.”

Position paper BIM-onderwijs Op 25 maart a.s. ondertekenen directies van een flink aantal hogescholen een zogeheten position paper over het BIM-onderwijs in het HBO. “De ondertekening van deze paper zal het startsein zijn voor de intensievere samenwerking tussen de hogescholen. Hierdoor zal de kwaliteit van het BIM-onderwijs sneller worden verhoogd”, aldus Delano Kenepa van het BIMregister.
Inmiddels hebben 11 directeuren hun goedkeuring gegeven, van enkele anderen komt nog een reactie. De aankondiging voor de bijeenkomst in het Bouwhuis in Zoetermeer wordt breed verstuurd, onder meer naar hogescholen, voorzitters van brancheorganisaties, Bouw Informatie Raad leden en vanuit elke branche een aantal ervaren BIM-bedrijven.

BIM en Assetmanagement Voor de fase van beheer en onderhoud kan BIM veel betekenen, betoogt Koos Johannes, opleidingsmanager Bouwtechnische Bedrijfskunde Hogeschool van Amsterdam. “Als de eigenaar bij oplevering van een gebouw een as-built model krijgt overgedragen, kan hij daar in het beheer veel profijt van hebben.” Johannes noemt voor operationeel beheer onder meer veiligheidsborging en risicobeheersing.
Ook bij storingsonderhoud en voor de aansturing van leveranciers kan een dergelijk model van waarde zijn. “Op tactisch niveau wordt het plannen en budgetteren van zaken als onderhoud en schoonmaak een stuk eenvoudiger, net als het doorbelasten van exploitatiekosten.” Tot slot kan het model ondersteunend zijn op strategisch gebied, zoals bij investeringsbeslissingen.

Als afsluiting is er een ‘benen op tafel-gesprek’, waarbij de aanwezigen ideeën en ervaringen in een informele setting uitwisselen. De plek als gastheer voor het volgende 'BIM in het HBO' zal op korte termijn bekend worden gemaakt.


Door: BIMregister

#replace title#