Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Verhagen: “We hebben álle mensen nodig”

Datum: 23-01-2018
BIMregister is in samenwerking met Bouwend Nederland en de Bouw Informatie Raad de afgelopen jaren druk bezig geweest om zich voor te bereiden. Waarop? Op de grote vraag die zou gaan komen na de crisis. Het zou natuurlijk als een vacuüm werken wanneer er zoveel mensen uit de bouw weggaan doordat er te weinig werk is maar er minimaal net zoveel mensen weer nodig zijn als de crisis voorbij is.

Zoals we allemaal weten is het dan niet makkelijk om per direct bouw gerelateerde mensen beschikbaar te hebben voor de sector. Daar komt ook nog eens bij kijken dat er nieuwe technologieën zijn zoals BIM, LEAN enz. Een dubbele uitdaging dus. Enerzijds te weinig mensen en omscholing van de mensen die nieuw in de sector zijn gekomen maar anderzijds ook omscholing van de mensen die in de sector zijn gebleven en hun huidige werkwijze wel goed vinden zo. Afgelopen jaar hebben we daarom de BIM Onderwijsdag, BIM Studenten Battle en BIM in het mbo, BIM in het hbo en BIM in het wo gestart. Dit zijn een congres (BIM Onderwijsdag), een battle (om studenten te enthousiasmeren en verder op weg te helpen - BIM Studenten Battle) en de werkroepen om op docenten niveau kennis uit te wisselen zodat niet bij elke onderwijsinstelling het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden (BIM in het mbo, BIM in het hbo, BIM in het wo). Dat dit grote succes zijn blijkt onder andere uit het uitverkochte congres: BIM Onderwijsdag met 500 bezoekers. Dit jaar zullen de activiteiten wederom plaatsvinden. Onderstaand benadrukt Maxime Verhagen nog maar eens de grote schaarste. 

Bouwend Nederland stelt dat we door het de langdurige en diepe dal van de crisis er veel mensen noodgedwongen de sector hebben moeten verlaten. Nu de vraag naar ons werk explosief is toegenomen, is ook de vraag naar medewerkers enorm gegroeid. Daarom is Bouwend Nederland onder andere actief met de campagne www.jegaathetmaken.nl om zo jongeren en zij-instromers te wijzen op de kansen die de bouw hen biedt. Echter, die mensen zijn niet morgen al beschikbaar en de vraag is er nu wél. Daarom zoeken we ook op andere manieren naar vakkrachten, zoals via UWV, zijn er lokale projecten waarbij statushouders versneld kunnen instromen én staan we inderdaad ook open voor medewerkers uit het buitenland.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, reageerde voor de camera van Eén Vandaag: “We hebben binnen de EU afspraken over vrij verkeer van mensen. En ik zie liever een Nederlands bedrijf met voldoende mensen aan het werk, dan dat opdrachtgevers opdrachten moeten vergeven aan buitenlandse bedrijven. Maar uiteraard gaan we graag constructief met CNV in gesprek om te kijken hoe we gezamenlijk snel de juiste mensen in onze sector aan het werk krijgen. We hebben echt álle mensen nodig.”

Vakbond CNV vindt het onbegrijpelijk dat ondernemers de deuren open zetten voor medewerkers uit het buitenland. Dat rijmt niet met de 1,2 miljoen werklozen die er in ons land zijn, zo was te lezen in de Telegraaf.

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 vacature, 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?