Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

STABU ontwikkelt door

Datum: 18-04-2018

STABU ontwikkelt en beheert de standaard specificatiesystematiek voor de bouwsector in Nederland.

Sinds het moment dat STABU is begonnen met de ontwikkeling van STABU Bouwbreed is stap voor stap verder gebouwd aan het systeem en het bijbehorend gereedschap.

Software release

Vandaag is een nieuwe versie van de STABU software gelanceerd die de mogelijkheden van STABU Bouwbreed in beeld brengt. Met nadruk moet worden gezegd dat deze software is bedoeld om met een aantal basisfunctionaliteiten te tonen welke (toekomst)mogelijkheden STABU met Bouwbreed ontwikkelt.

Doel is te demonstreren dat je kunt werken met STABU zoals je wilt. Werk met meerdere documenten binnen één projectdossier, kies uit de gewenste classificaties, specificeer op elk gewenst niveau.

In de nieuwe release van de STABU Software is het weer mogelijk te werken met referentieprojecten. Er kunnen meerdere referentieprojecten tegelijk worden geopend om uit te putten voor een projectspecificatie.

screnshotscrenshot2

Visueel zijn er meerdere aanpassingen gedaan, de belangrijkste is dat de classificaties worden aangeduid met een eigen visueel beeldmerk in de boomstructuur. Dit biedt voor de gebruiker meteen overzicht in welke classificatie wordt gewerkt en waar aansluiting met andere classificaties is gelegd.

Nieuwe serie: NEN 2699

Ook op ontwikkeling van inhoud zit STABU niet stil, en worden nieuwe series toegevoegd aan het Bouwbreed portfolio. Deze week wordt een nieuwe classificatieseriegelanceerd, de NEN 2699. NEN 2699 geeft de indeling van investeringskosten en exploitatiekosten van onroerende zaken en hun onderlinge relatie.

Er is een aansluiting beschikbaar tussen NEN 2699 en NL/SfB. Bouwbreed ondersteunt dus meerdere classificaties voor verschillende doeleinden. De classificaties komen uiteindelijk bij dezelfde inhoudelijke specificaties.

Intussen: STABU2

In samenwerking met gebruikers in de markt en software ontwikkelaars wordt door STABU hard gewerkt aan een update van de ‘klassieke’ STABU2 Bestekssystematiek. De planning is dat uiterlijk na de zomer de bouwsector weer gebruik kan maken van een volledig geactualiseerde versie van deze vertrouwde bestekssystematiek, in de gebruikelijke software van de systeemhuizen.

De releasenotes zijn hier te vinden.

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 vacature, 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?