Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Geberit Pluvia berekenen kan nu rechtstreeks in BIM-software

Datum: 02-11-2018
In BIM software Adomi (ontwikkeld door Arkey Systems) is het sinds kort mogelijk om volledig geïntegreerd een Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem te ontwerpen én – en dit is een primeur - te berekenen. Voordelen voor de installateur zijn tijdsbesparing, flexibiliteit en clashvrije verwerking in het model, waarbij vanuit Geberit waardevolle informatie wordt toegevoegd aan het BIM-model. Hier is jarenlang aan gewerkt door Geberit, Arkey Systems in Houten en installatiebedrijf Lenting Techniek BV in De Goorn, dat een belangrijke rol had als aanjager en tester van de software. Zij lichten hieronder toe waarom dit zo de moeite waard is.

In de vakmedia staan wisselende verhalen over de ontwikkeling van Bouw Informatie Modelleren (BIM). Waar de één laat weten dat BIM zich bijzonder goed ontwikkelt en niet meer te stuiten is, wil een ander nog weleens meedelen dat het allemaal een beetje stokt en dat er best een tandje mag worden bijgeschakeld.

Arie van Kranenburg, directeur van Adomi softwareontwikkelaar Arkey Systems in Houten, zit duidelijk in het eerste kamp. "Als je de ontwikkeling van BIM vergelijkt met vijf jaar geleden, dan is de groei echt onstuimig geweest. Destijds werden amper projecten gebimd, terwijl ik denk dat het nu gaat om rond 50 procent. We hebben het dan wel vooral over de grotere projecten en seriematige woningontwikkelingen. Misschien is dat de reden dat installateurs denken dat het allemaal niet zo snel gaat. Bij één woning of bijvoorbeeld een eenvoudige verbouwing zul je niet snel zien dat er wordt gebimd."

Belangrijk

BIM-specialist Piet Fiege van Geberit legt uit waarom deze nieuwe ontwikkeling belangrijk is. "Momenteel is de feitelijke situatie met het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem zo dat het installatiebedrijf dat het systeem ontwerpt de ontwerpgegevens doorgeeft aan ons projectbureau (www.geberit.nl/projectbureau). Wij controleren of dit ontwerp voldoet aan geldende regelgeving, bepalen hoeveel trechters er nodig zijn en berekenen de diameters van de leidingen. Vervolgens geven we deze informatie weer door aan de installateur en pas nadat onze informatie is verwerkt kan het werk van start."

Garantie

"Met de nieuwe ontwikkeling hoeft Geberit er fysiek niet meer tussen te zitten. Hiermee wordt een ontwerp gemaakt, waarna met één druk op de knop de berekening gemaakt wordt. Uiteraard voldoet die berekening aan onze criteria, want anders kunnen wij geen garantie geven. Aandachtspunt hierbij is wel dat wij niet meer direct kunnen zien of een ontwerp voldoet aan de geldende regelgeving, iets waar wij zelf altijd goed naar kijken wanneer we een ontwerp van een klant onder ogen krijgen. Natuurlijk kan een klant ons bij vragen hierover altijd nog raadplegen. We zijn dus nog steeds de spin in het web, maar fysiek niet zichtbaar. Het grote voordeel is dat er schakels uit de ketting in het proces worden gehaald. Dat is pure tijdwinst."

Early adopters

Lenting Techniek BV in het Noord-Hollandse De Goorn is de derde partij die heeft meegewerkt aan deze ontwikkeling. Lenting installeert jaarlijks tientallen sanitaire installaties in bedrijfshallen, kantoorgebouwen en grote utiliteitsprojecten en daarbij is Geberit Pluvia in vrijwel alle gevallen het systeem dat wordt geïnstalleerd om het hemelwaterafvoer af te voeren. Lenting is een van de zogeheten 'early adopters' van BIM: de bedrijven die al jaren het nut inzien van de voordelen van BIM en er graag mee werken. Deze nieuwe ontwikkeling is zelfs door Lenting in gang gezet, aangezien het bedrijf zo veel mogelijk voordeel wil hebben van BIM. "Als je zoals wij zo veel mogelijk met BIM werkt, dan komen vanzelf de vragen van de modelleurs of onderdelen beter, slimmer en sneller kunnen. En dit was zo'n vraag."

Sneller en beter

Arie van Kranenburg: "Lenting gebruikte al de software van Geberit en zag dat op het ene bureau de berekening van Geberit binnenkwam, terwijl op het andere bureau iemand van Lenting de gegevens aan het inkloppen was. Dat moest sneller en beter kunnen en met die vraag kwam Lenting bij ons en bij Geberit. Het is simpel: elke gebruiker van BIM software wil nu eenmaal dat alles zo makkelijk mogelijk gaat en daarin voorziet deze nieuwe ontwikkeling."

Tijdwinst

Voor Herk-Jan Lenting staat dan ook als een paal boven water dat hiermee bij elk project tijdwinst wordt geboekt, ook al is dat niet eenvoudig te duiden. "Het maakt nogal een verschil of je een systeem hebt met vier trechters of met dertig, dat lijkt me logisch." Een ander groot voordeel is, zegt hij, dat er minder kans is op fouten. "Elke keer dat gegevens handmatig van het ene naar het andere systeem worden overgeheveld, is er het gevaar dat er een fout wordt gemaakt bij de invoer. Dat wordt hiermee voorkomen, want nu gaat het geautomatiseerd. In feite is dit hergebruik van data." Van Kranenburg bevestigt: "Dat klopt helemaal. Sterker nog, hergebruik van data is de kern van BIM. Trouwens, dat is in de traditionele situatie niet anders, alleen werd het toen geen data genoemd. Daar noem je het door alle partners slim gebruikmaken van gegevens."

Onderscheidend vermogen

De voordelen voor Lenting zijn hiermee duidelijk. Het belang van Arkey Systems is, zegt Van Kranenburg, onderscheidend vermogen. Maar welke specifieke voordelen zitten eraan voor Geberit? Fiege is hier duidelijk over: "Wij ontzorgen hiermee onze relaties en dat zien wij als een belangrijke taak. Als klanten op dit gebied bepaalde wensen bij ons neerleggen, bekijken we altijd of het van toegevoegde waarde is en in dit geval was dat meteen duidelijk."

Kennis

Lenting voegt toe: "Wij waarderen dit zeer. In mijn beleving is van ons drieën Geberit de partij die er het minst direct voordeel van heeft. Maar de manier waarop Geberit heeft meegewerkt en haar kennis heeft gedeeld, is prijzenswaardig." Van Kranenburg heeft een aanvulling: "Een voordeel voor Geberit op de langere termijn is ook dat vanuit de software meer vraag komt naar Geberit Pluvia, want dit is nu het enige hemelwaterafvoersysteem waarbij het maken van de berekening is geïntegreerd in BIM-software."

Zeer complex

De drie partijen hebben er jaren aan gewerkt voordat het ei was gelegd. Waarom duurde dat zo lang? Van Kranenburg: "Het was een zeer complexe uitdaging vanwege het feit dat verschillende softwaresystemen aan elkaar moeten worden gekoppeld." Lenting: "Dat is toch het grote probleem met BIM; dat niet iedereen dezelfde taal spreekt en dezelfde bibliotheek hanteert. Er zijn veel verschillende partijen met allemaal een eigen belang, dat is niet normaal. Het zou zo veel makkelijker zijn als dat gestandaardiseerd zou worden. Wat nu nog een specifieke wens van ons is op het gebied van BIM? Dat de installateurs in het veld eenvoudig kunnen zien wat het gebruik van die data nou voor praktische voordelen heeft op de werkvloer. Want het is natuurlijk best raar dat alle tekeningen die in 3D zijn getekend, nu nog worden 'platgeslagen' tot een 2D-werktekening zodat de installateur ermee kan werken."

Meer informatie

De rekenmodule van Geberit Pluvia in het BIM-model is beschikbaar voor gebruikers van Adomi software. Iedereen die deze software gebruikt, heeft hiervoor een licentie nodig van Geberit om deze tool te ontsluiten.
Meer informatie is te verkrijgen bij Arkey Systems in Houten, e-mail sales@arkey.nl of bij Piet Fiege van Geberit, e-mail piet.fiege@geberit.com.

BIMregister registratie

  • Door uw bedrijfsprofiel profileert u zich in het BIM-netwerk;
  • Korting bij diverse BIM congressen;
  • Gratis 1 vacature, 1 project, 1 video en 1 persoon plaatsen;
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?