Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Siemens: “Bouwbedrijven verwachten dat partners meegaan met BIM”

Datum: 03-06-2019

BIM (Bouw Informatie Management) is bezig aan een opmars. Als HVAC-promotor bij Siemens Smart Infrastructure spoort Abigail Schoemaker groothandels en w-installateurs aan hierin mee te gaan. “Door te werken met BIM kun je de faalkosten met tot wel 30% reduceren.”

Abigail Schoemaker deed de MTS en werkte enkele jaren als elektrotechnisch monteur. Vervolgens verdiepte ze zich bij een leverancier van domotica-producten in gebouwautomatisering, deed ze kennis op van datawetenschap en ontwikkelde zich als zelfstandig ondernemer door tot BIM-specialiste. Haar kennis over BIM geeft ze nu als HVAC-promotor door aan klanten en partners van Siemens. “BIM is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid. Inmiddels ontkomt geen enkel bedrijf er nog aan om mee te gaan met digitalisering. Volgens de BIM-filosofie bouw je eerst digitaal en pas dan fysiek. De ervaring leert dat je hierdoor de faalkosten met tot wel 30% kunt terugdringen.”

Abigail Schoemaker

Flexibel bouwen

Het hoofdkantoor van Siemens in München is als pilotproject volledig op basis van BIM gebouwd. Er was al een digital twin nog voor er één steen stond. Ook andere technologie- en bouwbedrijven en architecten omarmen het BIM-gedachtegoed. Nederland loopt hierin voorop door het streven om zo flexibel mogelijk te bouwen. “In Duitsland worden gebouwen vrij lang in dezelfde functie ingezet. Wij willen hun functie in de loop der jaren flexibel kunnen veranderen. Daarvoor hebben we data nodig.”

Groothandels en BIM

Grote bouwbedrijven verwachten in toenemende mate van hun partners dat ze meegaan in de BIM-filosofie. Voor kleinere werktuigbouwkundige installateurs kan dit lastig zijn. Ze hebben er de handjes niet voor en zijn bovendien technisch tekenprogramma AutoCAD gewend. Met 3D-denken en programma’s zoals Revit zijn ze minder vertrouwd. Toch worden ook deze bedrijven van verschillende zijden gestimuleerd om aan te sluiten bij BIM. Schoemaker: “Een mooi initiatief zijn de projectteams van technische groothandel Rensa, die installatiebedrijven helpen om met BIM aan de slag te gaan. Ook Technische Unie en Wasco willen dit als service gaan aanbieden.”

Siemens CAD-browser

Ook Siemens ondersteunt installatiebedrijven bij de overstap naar BIM. Op de beurs ISH is de CAD-browser gelanceerd waarmee adviseurs en installateurs BIM-modellen van alle HVAC-producten kunnen downloaden. Installateurs die al in BIM werken, zijn er blij mee. Zij moesten voorheen de data van producten waarvan geen BIM-model bestond zelf laten maken. Een duur en tijdrovend traject, dat ze dankzij de Siemens CAD-browser niet meer hoeven af te leggen.

Meisjes en techniek

Als Schoemaker in haar rol van HVAC-promotor klanten en partners bezoekt neemt ze zelden een fysiek product mee om te tonen. “Ik klap liever mijn laptop open om het in 3D te laten zien.” Ook als vrijwilligster bij het landelijk expertisebureau VHTO (Vrouwen in het Hoger Technisch Onderwijs) brengt ze BIM onder de aandacht. “Veel middelbare technische scholen zijn er helaas nog niet mee bezig. In het hoger onderwijs maken studenten gelukkig wel kennis met BIM.” Via VHTO stimuleert Schoemaker meisjes om te kiezen voor een technische loopbaan. De studies werktuigbouwkunde en mechatronica zijn tegenwoordig ook bij meiden in trek. Toch is het voor vrouwen nog niet vanzelfsprekend om in een technische omgeving te werken. “Toen mijn kinderen klein waren heb ik een poos als freelance monteur gewerkt. Als vrouw werd ik vaak niet eens gevraagd voor allerlei klusjes, zoals het aansluiten van water en elektra. Ik heb me daarom gericht op vrouwen die geen mannelijke monteur in huis durfden te nemen of dat om religieuze redenen niet mochten. Ik merk nog steeds vaak verbazing als een vrouwelijke deskundige een technisch bedrijf binnenloopt. Dat is – zeker gezien de krapte aan technisch personeel – niet meer van deze tijd. Als je ziet dat een meid talent heeft, geef haar dan de kans en laat zien dat techniek een optie is.”

Bron: Siemens

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?