Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

J.P. van Eesteren levert nieuw duurzaam kantoor Triodos Bank op

Datum: 13-09-2019

J.P. van Eesteren levert nieuw duurzaam kantoor Triodos Bank op

Remontabel gebouwd kantoor is schoolvoorbeeld van circulair bouwen

Gouda, 11 september 2019 – TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft als hoofdaannemer het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen-Rijsenburg officieel opgeleverd. Als één van de duurzaamste banken ter wereld, legde Triodos de lat qua duurzaamheid en kwaliteit extreem hoog. Het gebouw is remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Zowel Triodos Bank en EDGE Technologies als de bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. Het gebouw krijgt dankzij de gemeenschappelijke inspanning de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering BREEAM Outstanding.

Houten kern en energieneutraal
Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel. Licht, lucht en water in het kantoor worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Mede dankzij de toepassing van een warmte- en koudeopslag, het gebruik van ruim 3.000 m2 zonnepanelen en de plaatsing van 120 slimme, bi-directionele laadpalen is het kantoor energieneutraal. Bosman Bedrijven verzorgde de installaties.

“Voor J.P. van Eesteren is dit project een schoolvoorbeeld van slim én circulair bouwen”, aldus Ton Vaags, directievoorzitter. “De combinatie van een innovatief ontwerp, de duurzaamheidsambities, de remontabele opzet, het unieke materiaalgebruik, de brede opdracht en de bijzondere bouwlocatie, maken dit één van onze voorbeeldprojecten voor de komende jaren.”

Materialenpaspoort
In lijn met J.P. van Eesteren’s doelstelling om gebouwen slimmer te maken, is het nieuwe kantoor van Triodos Bank zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Het ontwerp is geheel 3D uitgewerkt in BIM en alle bij de bouw gebruikte materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort. Het platform dat hiervoor wordt gebruikt, Madaster, faciliteert een totaaloverzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken. Zo kunnen die materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.Kantoor en landschapsontwikkeling
De engineer & build-opdracht omvatte voor J.P. van Eesteren niet alleen de bouw van het hoofdgebouw en deels overkapte parkeerplaats, maar ook de uitvoering van het landschapsplan. Op Landgoed De Reehorst – onderdeel van een Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en daarmee een locatie waar de ecologie en dierenpopulatie behouden en zo mogelijk uitgebreid moeten worden – legde de bouwer met groen- en landschapsspecialist Copijn uit Utrecht onder meer extra beplanting en drinkpoelen aan. Dankzij ecologisch onderzoek en het integraal ruimtelijk plan wint het landgoed aan kwaliteit en neemt de biodiversiteit toe.

Ontwerp
Het ontwerp van het gebouw is van de hand van gerenommeerd architect van duurzame gebouwen Thomas Rau. Odette Ex van Ex Interiors ontwierp het interieur. Ook daarin staat duurzaamheid centraal; onder andere in duurzaam materiaalgebruik en de vormgeving van ruimtes. Pieter Arkenbout, landschapsarchitect van Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed.

Over J.P. van Eesteren
TBI-onderneming J.P. van Eesteren is een landelijk opererende utiliteitsbouwer. De projectportefeuille omvat een mix van nieuwbouw en herbestemming, verduurzaming en planmatig onderhoud van bestaand vastgoed. Met vestigingen in Gouda, Amsterdam en Houten ontwerpt, realiseert en onderhoudt J.P. van Eesteren technisch en organisatorisch complexe projecten; projecten met een hoog ‘bouw IQ’. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de duurzame renovatie van het kantoor voor Goede Doelen Loterijen (BREEAM Outstanding), de realisatie van het circulaire hotel QO Amsterdam (Leed Platinum) en de dit jaar gestarte bouw van het hybride houten woongebouw HAUT. J.P. van Eesteren staat voor: gebouwen slimmer maken.

TBI is een groep van ondernemingen die met elkaar en met hun klanten en partners de leefomgeving van de toekomst maken. Bij de TBI-ondernemingen werken mensen die zich onderscheiden door technisch vakmanschap, ondernemerschap, innovatiekracht en samenwerking op het gebied van Techniek, Bouw en Infra. Gezamenlijk realiseerden de TBI-ondernemingen in 2018 een omzet van € 1.773 miljoen.

www.jpvaneesteren.nl
www.tbi.nl

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?