Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Voor het bekijken van Bouw Informatie Modellen in een browser heeft BIMlink een 3D-viewer ontworpen

Datum: 27-03-2020
Er is een 3D-viewer gemaakt waarmee Bouw Informatie Modellen vanuit een BIM Gebouwdossier in een browser kunnen worden ingezien. De 3D-viewer is door BIMlink zelf gemaakt en is onderdeel van de . Zelfs de meest zware Bouw Informatie Modellen kunnen simpel en snel in 3D worden bekeken doordat objecten worden gestreamd. Eind april wordt de nieuwe 3D-viewer voor de gehele klantenkring beschikbaar in de module 3D-objecten van BIMlink.

Een bouwwerk bestaat uit duizenden elementen, met ieder tientallen unieke eigenschappen in de vorm van parameters. Een Bouw Informatie Model van een bouwwerk bevat dus een hoop informatie. Voor de markt kan het echter een uitdaging zijn om al die gegevens gestructureerd te ontsluiten. Dit kan in het online platform van BIMlink en daarvoor is nu dus een nieuwe 3D-viewer ontwikkeld.

Het BIM gebouwdossier van BIMlink verzamelt alle gebouwelementen uit de BIM-modellen die klantenkring opslaan in de centrale database van het Nederlandse bedrijf. Zo hebben gebruikers en projectpartners steeds toegang tot de meest actuele informatie over het bouwwerk en kunnen ze in realtime wijzigingen vastleggen. De module 3D-objecten is nieuw en biedt simpelere online inzage in alle objecten van een bouwwerk. Alle eigenschappen zijn vervolgens eenvoudig online te archiveren en te benaderen.

3D-viewer

Gebruikers van het BIM gebouwdossier van BIMlink konden bij het raadplegen van de objecten tot op heden kiezen voor weergaves in lijsten of in 2D-plattegronden. Met de nieuwe 3D-viewer kunnen ze een BIM-model nu dus ook in 3D in alle browsers bekijken. De objecten worden gestreamd naar de 3D-viewer zodat zelfs de grootste en zwaarste BIM-modellen eenvoudig en snel te bekijken zijn. Gebruikers kunnen uitsneden maken per , verdieping of categorie. Aan ieder object zijn documenten of communicatie-items gekoppeld die direct kunnen worden geraadpleegd.

Voordelen

Enkele meerwaarden van de nieuwe 3D-viewer:

 • BIM-database – alle projectpartners kijken altijd naar hetzelfde BIM-object dat in één database staat
 • De BIM-viewer is snel en werkt in de browser
 • Dossiervorming – klantenkring kunnen gekoppelde documenten, certificaten, handleidingen en garanties raadplegen in het as-built-dossier
 • API’s – klantenkring kunnen BIM-objecten ook met software van derden bekijken en bewerken door middel van de API die BIMlink en projectpartners hebben ontwikkeld

Samenwerking met DeltaPi

BIMlink heeft de core van de online 3D Viewer samen met het bedrijf DeltaPi ontwikkeld. “De samenwerking stelt beide ook in staat middels een bi-directionele koppeling tussen DeltaPi en BIMlink, hele BIM-modellen naar de online-database van BIMlink te uploaden en visueel te laten weergeven”, zegt directeur Roy van der Velden van BIMlink. “De Project Manager van DeltaPi is een krachtige tool om de modellen te controleren en corrigeren voordat ze naar BIMlink worden geüpload. Daarbij kunnen mogelijke aanpassingen weer teruggeschreven worden in het Revit-bestand.”

Modulair

BIMlink is een online platform dat alle projectpartners bij de bouw en het beheer van gebouwen gemakkelijk en snel, toegang geeft tot het BIM gebouwdossier. Alle documenten, tekeningen en modellen over alle levensfases van het bouwwerk zijn 24/7 online, veilig en gestructureerd beschikbaar voor de betrokkenen. BIMlink bestaat uit modules die zijn afgestemd op de levenscyclus van een bouwwerk; van het ontwerp en de bouw tot het gebruik en beheer. Onze klantenkring kan dus per gebruikersgroep of teamleden kiezen voor de modules met de functionaliteit die zij nodig hebben bij hun taken in het project. Als onze klantenkring liever werkt met software van derden, kunnen ze een koppeling maken via de Application Programming Interface (API) die BIMlink met enkele partners heeft ontwikkeld. In de toekomst wil BIMlink meer API-overeenkomsten opzetten.

Kosten

Door het modulaire karakter van BIMlink kunnen bedrijven kiezen welke modules bepaalde personeelsleden voor hun werkzaamheden nodig hebben. Klanten rekenen dus alleen voor modules af die ze afnemen. De nieuwe 3D-viewer maakt deel uit van de module 3D-objecten.

Meer informatie over de modules van BIMlink en in het bijzonder de module 3D-objecten.

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
 • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?