Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Blog 3 van Wihib Yusuf: Koppenmaat in maatvoering verwerken binnen Dynamo

Datum: 10-07-2020

Wens

Na het ontwerpproces wordt het model opgezet in Revit. Het opzetten van het model wordt met veel zorg uitgevoerd. Alle elementen worden conform het ontwerp gemodelleerd en met de bijbehorende informatie opgezet. Vanuit het 3D model worden er tekeningen gemaakt zoals: bouwaanvraagtekeningen, verkooptekeningen en werktekeningen. Bij het opstellen van de werktekeningen worden ook plattegronden geproduceerd waarin de koppenmaat is weergegeven (afbeelding 1). Deze informatie is noodzakelijk voor de uitvoering bij het metselen van de wanden. De wens is om de huidige werkwijze te automatiseren om zo op een nauwkeurig manier de koppenmaatvoering aan te geven in de tekeningen.

Figuur_2-_overzicht_maatvoering_zonder_tekst.png

Afbeelding 1. Koppenmaat

De huidige werkwijze

Op dit moment wordt de wand op koppenmaat gemodelleerd en de maatvoering wordt verwerkt in een zogeheten “Dimension”. Binnen de Dimensions category kun je een style aanmaken en vervolgens de maatvoering langs de wand plaatsen. Dit resulteert in een maatvoering die op koppenmaat is uitgezet. Daarna wordt de tekst k-v, k+v of restmaat in de tekst eronder verwerkt (afbeelding 2). Deze werkwijze kan verschillen per bureau, wat wel vast staat is dat het een handmatige handeling is en de kans op foutieve invoering aanwezig is. Als dit proces geautomatiseerd kan worden door Dynamo zou het werk een stuk betrouwbaarder maken en tijdwinst opleveren.

Figuur_3-_overzicht_maatvoering_geautomatiseerde_tekst.png

Afbeelding 2. Tekst k-v, k+v. 

De oplossing

Het automatiseren van de koppenmaatvoering kan goed uitgevoerd worden met Dynamo. Het uitzetten van de wand op koppenmaat blijft de verantwoordelijkheid van de tekenaar. Als dit goed is uitgezet moet een dimension style aangemaakt met in de naamgeving “koppenmaat”. Hierop wordt gefilterd door Dynamo en alleen deze maatvoering opgehaald. Tot slot wordt een berekening uitgevoerd en de definitieve tekst in de maatvoering verwerkt. Er is ook een flexibiliteit ingebouwd dat bij een wijzigingen of een toevoeging van een maatvoering de Dynamo script (afbeelding 3) dit corrigeert en verwerkt in het model.

Figuur_1_-_dynamo_script_gem._W_Yusuf.png

Afbeelding 3. Dynamo script

 

W H Yusuf
BIM-engineer
Trebbe

Wihib.jpg

 

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?