Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Met behulp van script efficienter kunnen verwijderen van ruimtes (NE/NP/RR rooms)

Datum: 31-08-2020

Wens

In een Revit model waaraan meerdere mensen hebben gemodelleerd kan het voorkomen dat er een aantal zaken niet goed gaan. Eén van die zaken is het plaatsen van rooms. Het is van groot belang om de rooms in het model goed te structureren. Op deze manier behoud je de overzicht en blijft het model schoon. Bij het plaatsen van rooms stel je een aantal zaken in, de room naam, de room nummer en wellicht andere parameters. Bij het verwijderen van rooms krijg je altijd een melding dat de room nog aanwezig is. De room is dan niet meer zichtbaar op de views maar is wel op te zoeken in een room schedule. Dit geldt ook voor de Not Enclosed rooms (niet volledig gesloten), Redundant room (dubbel geplaatste room) en Not Placed rooms (verwijderde rooms).

De huidige werkwijze

Bij het opstellen van een schedule worden alle rooms in het project opgehaald. Door het uitvoeren van een filter en de rooms te sorteren op de gewenste manier valt al gauw op welke rooms in de paramater “Area” geen oppervlakte hebben maar een status aanduiding. Het is mogelijk om te filteren op een betaalde status aanduiding en zo meerdere rooms te selecteren en verwijderen. Dit zul je dan moeten herhalen voor de overige rooms. Dit moet sneller kunnen. Je wilt het liefst gedurende het modelleren een script kunnen runnen om de vervuilde rooms te verwijderen zonder het opstellen van een schedule. Dit kan!

Dynamo script voor rooms

De oplossing

Bij het runnen van de dynamo scripts worden van alle rooms de status opgevraagd. Hierin heb je vier soorten status aanduidingen. Alle rooms die onder deze status vallen worden opgesomd. Vervolgens komt een pop-up scherm met de vraag om de gewenste status aanduiding te selecteren die je verwijderd zou willen hebben. Als dit meerdere aanduidingen zijn doe je dit opnieuw en worden alle rooms verwijderd die hieronder vallen. Dit is vele malen sneller dan op de oude manier. Dynamo kan met dit soort werkzaamheden goed helpen bij het schoon houden van het model.

W H Yusuf
BIM-engineer
Trebbe

Wihib

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?