Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIM kennis delen binnen de samenwerking is volgens CEO Ronald Boersen een belangrijke voorwaarde

Datum: 05-11-2020
Engineeringsbureau B+M Den Haag adviseert, tekent en coördineert bouwprojecten. Sinds het Bouw Informatie Model (BIM) haar intrede deed is het niet meer weg te denken in de projecten van het bureau. Volgens CEO Ronald Boersen is het delen van kennis een belangrijke voorwaarde voor het samenwerken in BIM. Zowel bij het Bouw Informatie Model als bij het Bouw Informatie Management. Hij biedt ons een kijkje achter de schermen van het bureau dat een centrale rol speelt bij tal van spraakmakende bouwprojecten.

 

630 leidsenhage fresh overzicht hk2b 1800px

Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam


Het grootste winkelcentrum van Nederland Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, het Oosterdokseiland in Amsterdam en de Rotterdam in de Havenstad passeren de revue. Stuk voor stuk projecten waarin B+M Den Haag betrokken is om de complexe communicatie te beheersen en te coördineren.

Het Bouw Informatie Model en de bouwtekening

Al meer dan dertig jaar adviseert, tekent en coördineert engineeringsbureau B+M Den Haag bouwprojecten. Het bedrijf vormt met haar team van specialisten, waaronder bouwkundigen, BIM modelleurs en CAD tekenaars de schakel tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Boersen: “Wij zorgen er samen voor dat het bouwproces efficiënter verloopt. Onze aanpak is nuchter en oplossingsgericht.” “Traditioneel begon ons werk in de DO fase. Het vertalen van het ontwerp naar bestektekeningen, bestekken, uitvoeringstekeningen en het coördineren van het project. In de jaren voordat BIM haar intrede deed, waren we zeer bedreven in het uitwerken en coördineren met de hulp van Autocad. Het project De Rotterdam bijvoorbeeld, is het laatste project dat we op deze ‘oude’ manier realiseerden. Mensen vinden dat nu ongelofelijk.” “Toen het Bouw Informatie Model rond 2012 haar intrede deed, betekende dat een behoorlijke verandering van mindset. Maar eigenlijk waren we al aan het BIMmen op onze manier. En de voordelen van BIM bleken evident. Iedereen kan binnen het model aanhaken. Onze visie is de gegevens die reeds in voortrajecten zijn uitgewerkt zo doeltreffend mogelijk te gebruiken in de vervolgfase van een project.

ZUBLIN rdam BIMregister

De Rotterdam

Bouwkundig advies en 3D

De expertise van B+M op het gebied van BIM is bij de vaak complexe bouwprojecten erg gewild. De BIM coördinatie vergt een nauwe betrokkenheid in een vroeger stadium dan voorheen. Het 3D denken speelt vanaf het begin al een rol.  “Ons werk verschuift nog meer naar de voorkant. Niet alleen zitten we eerder bij de architect en projectontwikkelaar om tafel. Vaak genoeg worden we ook gevraagd nog voor er bouwplannen zijn. Wij geven dan bijvoorbeeld workshops bij ontwikkelaars om hen de diverse alternatieven te schetsen van ontwikkelen en de consequenties van bouwen in een 3D ontwerpomgeving uit te leggen.”

3D View drarsdoorsnede 3

3D Ontwerpomgeving

BIM kennis delen

Het is niet vreemd dat B+M haar kennis op deze wijze in de bouw en projectontwikkeling deelt. Voor Boersen is  dat één van de belangrijkste voorwaarden voor werken in een BIM omgeving. “Je hoeft niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. “Daarom is het aansluiten bij BIMregister een weloverwogen stap. Vorig jaar bezocht Boersen de BIM Onderwijsdag. “Ik wilde me graag oriënteren en was blij verrast dat het niveau steeds weer omhoog gaat. Dat leerlingen al veel keuze mogelijkheden hebben op het gebied van BIM en het onderwijs veel ondersteuning biedt.”

Bij B+M is er voor aanstormend talent veel ruimte. “We hebben steeds gemiddeld twee stageplekken. We koppelen de studenten aan een oudere mentor. Ze leren van elkaar en de studenten doen direct ‘in het echt’ mee. Het is een prachtige ervaring voor de stagiaires en het houdt ons scherp.”

RBO profielfoto
Ronald Boersen, CEO van B+M Den Haag

Door: BIMregister

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?