Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Beginnen met het Bouw Informatie Model (BIM): wat zijn de voordelen voor toeleveranciers?

Datum: 10-11-2020

Tijds- en kostenbesparing zijn twee onderdelen die een grote rol spelen bij bouwkundige. De ondernemende acties voor BIM in België komen in eerste instantie van de bouwwereld zelf. Er zijn echter ook diverse voordelen voor toeleveranciers.

De Belgische bouwsector heeft gezien dat de Bouw Informatie Model methode zich binnen Europa begint te uit te breiden en voor sommige projecten zelfs verplicht wordt. Men zou dus ook in België er op kunnen rekenen dat de overheid in de nabije toekomst BIM zal opleggen voor bepaalde overheidsprojecten. Daarom zijn er in België de eerste serieuze stappen richting BIM genomen, bijvoorbeeld met de uitwerking en publicatie van het Belgische BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan van het WTCB en het Cluster BIM.

 

Het belang van digitaal samenwerken middels de BIM methode groeit niet alleen voor bouwprojecten, maar ook voor infrastructuurprojecten. Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) neemt dan ook een leidersfunctie op in het gebruik van Bouw Informatie Modellen. Ze zetten in op constructieve samenwerkingen met alle projectpartners zowel tijdens de studie- als uitvoeringsfase. Daarnaast maken ze tijdens het verdere beheer en onderhoud optimaal gebruik van de BIM objecten en Bouw Informatie.

BIM biedt echter ook voor toeleveranciers heel wat voordelen. Naast een concurrentie en strategisch voordeel, kan een goede BIM-strategie ervoor zorgen dat je producten beter gevonden worden, of dat de samenwerking tussen de bouwpartners beter gestroomlijnd wordt. Verschillende fabrikanten zijn daarom inmiddels op de BIM-kar gesprongen:

 • TorbiQ ondersteunt bedrijven zoals Jaga, een Belgische leidinggevende fabrikant van convectoren, om digitale inhoud te genereren (BIM objecten) en deze beschikbaar te stellen via een digitaal verkoop- en marketingkanaal. Een fabrikant wil immers zijn identiteit bewaken en merkspecifieke objecten kunnen aanbieden die opvallen in de digitale bouwwereld.
 • Reynaers Aluminium zet in op digitale transformatie en ontwikkelde de interne tool ‘ReynaPro’ om hun raamprofielen te configureren en het productieproces aan te sturen. Dankzij een plug-in kan alle informatie en data uit ReynaPro geëxporteerd worden naar het BIM-model van het bouwproces. De data is tenslotte erg belangrijk. Op die manier bemoedigen ze hun installateurs, die vaak nog weinig ervaren zijn met het Bouw Informatie Model, en helpen ze om ook in de ontwerpfase eventuele fouten die bij plaatsing zouden kunnen optreden op te vangen.
 • ASSA ABLOY ontwikkelde Openings Studio, een innovatieve digitale productspecificatie tool waarmee samenwerking en het delen van productinformatie worden gestroomlijnd. Dit helpt bij het ontwerpen van op maat gemaakte deuroplossingen, maar biedt ook tal van voordelen doorheen het volledige bouwproces.
 • Kabelgootspecialist Vergokan maakt de BIM-objecten van hun producten beschikbaar via een commerciële virtuele bibliotheek waarin content van verschillende fabrikanten verzameld wordt met specifieke grafische en parametrische productinformatie. Op deze manier kunnen hun producten ook gevonden worden door bouwheren en architecten die hun bedrijf en/of materialen niet kennen.


Daarnaast kan BIM ook heel wat mogelijkheden bieden op het gebied van facility management: Het BIM-model bevat immers belangrijke data in relatie tot de levensduur en het onderhoud van een gebouw en de diverse installaties en onderdelen binnen het gebouw. Zo bevat het model onder andere data over de diverse ruimtes, technische documentatie, richtlijnen voor beheer etc. Bij de oplevering van een bouwproject voorkomt het op deze manier overdragen van het BIM-model ook verlies van data. Op deze manier kunnen dus kosten, tijd en moeite bespaard worden. Ook na de oplevering van een project.

 

Nieuwsgierig naar meer voorlichting over deze en andere voordelen? Belangstelling in de specifieke voordelen voor jou als toeleverancier? Of op zoek naar informatie over de evolutie van het Bouw Informatie Model op niveau van projecten en infrastructuur? Dan is het tweede hoofdstuk van de gratis online cursus ‘Getting started with BIM’ absoluut iets voor u!


Bron: Agoria 

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
 • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?