Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIM app ontwikkelaar geeft hoge prioriteit aan gebruiksvriendelijkheid

Datum: 12-01-2021
Gewoon met je telefoon of tablet alle relevante informatie van grote Bouw Informatie Modellen raadplegen wordt mogelijk gemaakt met de Dalux BIM Viewer. De gratis app leest en deelt eenvoudig tekeningen, IFC- en Revit-modellen. Dat gebruiksgemak vinden klanten van het Deense Dalux terug in Dalux Field en -Box. Country Manager Ron van den Berge gunt ons een kijkje op en achter de schermen van de ‘coolste applicaties voor de bouw.’

Grote Bouw Informatie Model bestanden zijn dankzij de Dalux BIM Viewer eenvoudig te raadplegen op elk apparaat. De slimme software van Dalux brengt de grote bestanden terug naar één tot twee procent van hun oorspronkelijke grootte. Maar wel met behoud van alle relevante informatie voor de bouw. Van den Berge:

“Zo heb je op je tablet of telefoon gemakkelijk het Bouw Informatie Model altijd ter beschikking op het apparaat. Navigeren door het model is eenvoudig door de 2D-3D oriëntatie. Dalux heeft technologie ontwikkeld om het model klein te maken waardoor het lokaal op je telefoon is te uploaden. Het model is enigszins versimpelt, waardoor ronde buizen in het Viewer model bijvoorbeeld achthoekig zijn. Ook is er daardoor met minder rekencapaciteit nodig om soepel door het model te gaan.”

Dalux Viewer op de ipad

Bouwsoftware bedrijf

Dalux is een in 2005 opgericht bouwsoftware bedrijf onder leiding van twee broers, Torben en Bent Dalgaard, die nog steeds aan het roer staan. Het bedrijf groeit op eigen kracht, zonder hulp van  investeerders of aandeelhouders. Dalux is de hoeveelheid van 200.000 gebruikers wereldwijd inmiddels gepasseerd.

Van de 150 medewerkers nu, is ruim de helft ontwikkelaar. Alles wordt in eigen huis ontwikkeld. Van den Berge: “We ontwikkelen apps waaraan we, op basis van de terugkoppeling van gebruikers, stapsgewijs meer functionaliteit toevoegen. Anders gezegd we maken van een ‘skateboard’, een fiets, een auto om uiteindelijk als racewagen de bouw vooruit te helpen.”

In Nederland is het bedrijf sinds februari 2019 actief. Country Manager Ron van den Berge startte op een zolderkamer en werkt nu met twee medewerkers in een bedrijven verzamelgebouw. “De eerste opdrachten deden we voor Strukton Worksphere en BAM. Inmiddels weten gebruikers over heel Nederland de software van Dalux te vinden. Dankzij de gratis BIM Viewer van Dalux raken mensen ook geïnteresseerd in onze overige producten. Als je eenmaal geproefd hebt aan de BIM Viewer wil je meer!”

Dalux BIM Viewer

BIM Viewer

Meer van het gebruiksgemak van Dalux is te krijgen in de vorm van twee apps waarop je je kunt abonneren. “BIM Viewer is onderdeel van Dalux Field en Dalux Box die de communicatie in het bouwproces helpen bevorderen.”

“Dalux Field richt zich op de communicatie over uitvoeringsaspecten op de bouwplaats. Met deze app stuur je bijvoorbeeld als hoofdaannemer gemakkelijk taken direct aan onderaannemers. Alle onderaannemers krijgen toegang tot het project en kunnen reageren op taken in de app. Omdat we de apps zien als een samenwerkingstool doen we niet aan staffels voor het abonnement van nul tot tien of tien tot twintig licenties, nee, iedereen kan gebruik maken van de app. De webapplicatie biedt SAAS oplossing met maandabonnementen voor een ongelimiteerd aantal gebruikers.”

In Dalux field zijn tickets aan te maken in combinatie met foto’s van de aangetroffen situatie. Eenvoudig te maken 360 graden foto’s zijn in te voeren in het model. Zo krijg je op kantoor of elders duidelijk inzicht van de situatie ter plekke. Als de kwestie is afgehandeld maakt de aannemer een nieuwe foto die precies gelinkt wordt aan de oude. Daarmee is de voortgang direct zichtbaar.

Deze functionaliteit zal in de toekomst steeds belangrijker worden, verwachten we. De wet op kwaliteitsborging legt de bewijslast voor het leveren van kwaliteit bij de uitvoerende partij. Die moet alle werkzaamheden op de bouw goed documenteren. Met Dalux Field leg je het wapeningsstaal of de leidingen van installaties in de muren en vloeren eenvoudig fotografisch vast. Alle gegevens koppel je aan de juiste plaats in het model.

Dalux op de bouwplaats

Documenten in de bouwfase

Dalux Box is een document management systeem. Naast het overzichtelijk opslaan van documenten betreffende planning en vergunningen is het ook gemakkelijk om links te leggen tussen het 3D model en plattegronden. U hebt daarmee direct toegang tot alle documentatie die op dat bouwdeel van toepassing is.

In de bouwfase helpt deze functionaliteit door snel dwarsdoorsnedes te kunnen raadplegen, in de gebruiksfase heeft de facility manager direct toegang tot alle documentatie als gebruiksaanwijzingen en onderhoudscontracten die bijvoorbeeld horen bij de verwarmingsinstallatie.

Dalux Box

Nieuwe en oude generatie in de bouw

“Naast de nieuwe generatie in de bouw slaan onze producten door hun gebruiksgemak ook goed aan bij de oudere generatie. Die hoeven niet wekenlang op cursus om met onze producten te kunnen werken. Wel is het zo dat we constant vernieuwen en ontwikkelen. Elk jaar komen er gemiddeld vier tot zes nieuwe releases uit. Op het startscherm wordt aangegeven welke aanpassingen zijn gedaan en eventueel wordt verwezen naar een instructiefilmpje die de nieuwe functionaliteit uitlegt.”

“Als je de coolste producten van de wereld voor de bouw wil ontwikkelen, hoort daar ook de jeugd bij. Daarom keken we de afgelopen jaren ook rond op de BIM Onderwijsdag en hielden we een presentatie. Dat hopen we met het lidmaatschap van BIMregister verder uit te bouwen. Voor ons een prachtig platform om zowel met onderwijs als professionals kennis te delen.”

BIM Onderwijsdag presentatie

 

Door: BIMregister

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?