Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Wat is het Bouw Informatie Model?

Datum: 11-02-2021
Mogelijk dat je al eens hebt gehoord van het Bouw Informatie Model, ook wel BIM. Maar heb je enig idee waarom het wordt gebruikt en wat de voordelen zijn? Of wat de relatie is met het digitaal inmeten van gebouwen en de omgeving? Zo ja dan is dat heel goed! Mocht dat niet zo zijn of wil je even je geheugen ophalen dan is deze blog van toepassing op jou!

Bouw Informatie Model

De afkorting van Bouw Informatie Model is dus BIM en geeft een proces en werkmethodiek aan waarbij samenwerken een hoge prioriteit heeft. Door middel van dit nieuwe proces (ook wel het nieuwe bouwen) kunnen professionals uit de ontwerp, bouw, constructie, onderhoud en beheer wereld efficiënter met elkaar samenwerken via een digitaal 3D model. Men kan dus ook gebouwen beheren met behulp van de data in een BIM, en betrokken personen en bedrijven daar toegang tot geven. Dit is vooral belangrijk omdat dit de betrokken bedrijven in staat stelt beslissingen te nemen gebaseerd op de precieze data die uit het Bouw Informatie Model komt. Zelfs nadat het gebouw al volledig is gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan het nabestellen van producten, de benodigde data kun je dan makkelijk uit een BIM halen en nabestellen.

De aanzet naar BIM

Voordat de BIM werkmethodiek er was werd er gebouwd aan de hand van 2D tekenen. Hiermee werd zo duidelijk mogelijk gecommuniceerd en de plannen tot een bepaalde hoogte ook beeldend gemaakt. Dit gebeurde dus wel via een 2D-benadering, waardoor het een grote uitdaging was om afmetingen en de nodige eisen te zien. Daarna kwam CAD. Dit Computer Aided Design hielp degenen die de tekening maakten, het voordeel in te zien van het maken van plannen in een digitale omgeving. Daarna werd CAD omgezet in een 3Dimensionaal omgeving, een term die de meeste mensen kennen als 3D. 3D bracht meer realistische beelden en diepgang.

Objecten in BIM

Een Bouw Informatie Model bestaat uit objecten die uiteindelijke echte producten vertegenwoordigen. De objecten bestaan uit geometrie, kunnen een grote mate van intelligentie hebben en slaan data op. Als één van deze objecten wordt aangepast, werkt de software de aanpassingen automatisch bij in het Bouw Informatie Model. Doordat dit geautomatiseerd gebeurd bespaart men dit de gebruikers veel tijd, omdat de gebruikers zo niet zelf hoeven na te denken bij een groot aantal wijzigen in het model. Daardoor verkleint ook de kans op menselijke fouten. Het zorgt er ook voor dat het Bouw Informatie Model tijdens de volledige uitwerking gesynchroniseerd blijft. Door deze consistentie kunnen onder meer architecten, ingenieurs, aannemers en beheerders van gebouwen, civiele objecten en de omgeving in een efficiënter en plezieriger team samenwerken.


Lees verder via de blog van marXact

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?