Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

BIM kennis delen bij VORM

Datum: 04-03-2021

Tegen de meer ervaren personen zeggen wij: een Bouw Informatie Model (BIM) lezen is niet moeilijk. Een IFC (Industry Foundation Classes) is als het ware een 3Dimensionale pdf en er zijn voldoende gratis BIM-coördinatie programma's die dit kunnen lezen. Dan stel ik - Pim van Meer, BIM Manager bij VORM - meteen de vraag: waarom is het Bouw Informatie Model niet het contractstuk, maar juist alle afgeleiden? Ik zeg met zekerheid: over niet al te lange tijd wordt BIM de overeenkomst en is het essentieel dat iedereen het kan lezen. VORM koos voor software product Solibri omdat dit door de techneuten in te stellen is, in thema’s, per afdeling, maar door iedereen kosteloos en makkelijk in de toepassing.

BIM in ieder stadium

“Waar zit de vangrail?” is een van de gevleugelde opmerkingen van onze visionair en holdingdirecteur. Met andere woorden: waar zijn aannames gedaan en waar is over gedacht. Dit is schitterend terug te brengen en nog beter vast te leggen door middel van BIM in ieder stadium van het ontwikkel-, ontwerp- en bouwtraject. Ruimtes en woningen kunnen volledig worden gedocumenteerd in het Bouw Informatie Model. De koppeling met de stichtingskostenopzet van de ontwikkelaar is daardoor een optie geworden. Door de juiste instellingen en daarbij iedere belangrijke parameter te lokaliseren per fase wordt BIM de fundering voor kostenbewust ontwikkelen en data bevlogen discussies.

BIM als basis

Iedereen binnen VORM kent de basis van “open standaard bimmen” (dit betekend modelleersoftware onafhankelijk) en ieder VORM project heeft inmiddels BIM als basis. Van holdingdirecteur tot voorbereider, van conceptontwikkelaar tot bouwer en van junior tot senior. Alleen samen krijgen we het model tot een digitale replica van het te realiseren object.

Een schat aan data

Pim van Meer: "Nu de rest! Adviseurs kunnen bijna allemaal BIMmen. Leveranciers begrijpen dat ze in ieder geval moeten kijken of de adviseurs de ruimtelijke reserveringen voor hen correct hebben opgenomen. Ik roep graag gemeentes, welstand en stedenbouw op ook fanatiek mee te doen in de modellen. Uitgangspunten, progressie en visualisatie zijn makkelijk vast te leggen vanuit het digitale gebouwmodel. “What you see is what you get”, als we het goed doen! Ook voor collega-ontwikkelaars of beleggers ligt hier een schat aan data als zij vroegtijdig meekijken in het model."

Bouw deelt graag kennis

Val jij in de categorie beslissers bij gemeente, ontwikkelaar of belegger en heb je op enige manier met VORM te maken? Daag ons dan gerust uit en vraag of je met onze beslissers mee mag BIMmen. Wij staan te popelen om onze kennis te delen en BIM de norm te maken, sectorbreed.


Bron: VORM Holding

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?