Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

Minister van Nieuwenhuizen per 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland

Datum: 01-09-2021
Minister Cora van Nieuwenhuizen vertrekt. Met ingang van vandaag heeft koning Willem-Alexander de demissionaire minister van Infrastructuur en Waterstaat ontslag verleend, omdat ze een andere baan heeft. Ze wordt per 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven. Van Nieuwenhuizen wordt vervangen door haar VVD-partijgenoot Barbara Visser. Die was staatssecretaris van Defensie. Op Defensie komt geen nieuwe staatssecretaris, de taken van Visser worden overgenomen door minister Bijleveld.

Kort geleden stapte de staatssecretaris van Infrastructuur, Stientje van Veldhoven, ook al voortijdig op. Zij is vicepresident geworden van een internationale organisatie voor duurzaam beleid. Van Veldhoven is vervangen door Steven van Weyenberg, net als zij lid van D66.

Verschillende politieke functies

Voordat Van Nieuwenhuizen minister werd, had zij verschillende andere politieke functies. Ze was onder meer Tweede Kamerlid, lid van het Europees Parlement en gedeputeerde in Noord-Brabant. Twee jaar geleden zei ze dat ze zichzelf als kandidaat zag voor de opvolging van Mark Rutte en dat ze graag de eerste vrouwelijke premier van Nederland wilde worden.

Een van de onderwerpen die onder het ministerschap van Van Nieuwenhuizen het nieuws haalden, was het ongeluk met de stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Van Nieuwenhuizen erkende dat haar ministerie is tekortgeschoten bij de toelating van de stint en bood daar haar excuses voor aan.

Als minister was Van Nieuwenhuizen een groot voorstander van de opening van vliegveld Lelystad. Maar de opening werd verschillende keren uitgesteld, onder meer vanwege de stikstof- en coronacrisis.

Uitzonderlijk veel bewindslieden weg

Met het vertrek van Van Nieuwenhuizen zijn inmiddels negen bewindslieden van het derde kabinet-Rutte voortijdig opgestapt. Aan het vertrek van vier van hen lag een directe politieke reden ten grondslag (Zijlstra, Harbers, Snel, Wiebes). Twee vertrokken wegens gezondheidsredenen (Bruins en Van 't Wout). Officieel is die laatste overigens tijdelijk vervangen. En Van Veldhoven en Van Nieuwenhuizen hebben dus een andere baan. PvdA'er Van Rijn was vorig jaar na het vertrek van Bruins vier maanden minister voor Medische Zorg.

Dat negen ministers of staatssecretarissen eerder weggaan, is uitzonderlijk veel, maar geen record. Op de vraag wat hij er van vindt dat weer iemand tussentijds vertrekt, antwoordde premier Rutte vanochtend dat het kabinet erg lang zit. "En we willen niet dat mensen te lang wachtgeld hebben. Dus als mensen een mooie baan vinden, heb ik daar alle begrip voor. En het helpt niet dat de formatie lang duurt."

 

Bron: Rijksoverheid

 

BIMregister registratie

  • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
  • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
    t.w.v. € 195.
  • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
  • partnerinterview door onze journalist.
  • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
  • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?