Filter op

BIM-vaardigheden

Categorie

Jaartal

IFC data verrijken in Excel

Datum: 14-09-2021
"Data gedreven Ontwerp en Engineering", dat is onze visie. In het kader daarvan zijn we praktische en bruikbare innovatieve oplossingen aan het bedenken voor onze medewerkers.

Deurenstaat

Ditmaal willen we het maken van een deurenstaat vereenvoudigen en visualiseren. Een projectvoorbereider moet in elk project een Excel bestand invullen met deurnummers en dit aanvullen met diverse eigenschappen van die deur. Nu doen ze dat door unieke nummers in, bijvoorbeeld BlueBeam, te plaatsen op een tekening en vervolgens die nummers in Excel over te typen. Vervolgens moet de Excel spreadsheet gevuld worden met data over sloten, cilinders, sleutels, zelfsluiters, scharnieren, deurkrukken, etc. Dat Excel bestand wordt naar de leverancier gestuurd en daarmee worden de onderdelen besteld. Dat is best veel werk.

Wat kan hier beter?

Deze workflow kan data gedreven in plaats van losse tekeningen en Excel bestanden die niet aan elkaar gekoppeld zijn;

 1. Geef de deuren een unieke code in (ons geval) Revit doormiddel van een script.
 2. Laad het IFC bestand in Excel, de unieke codes komen automatisch in Excel. Er is dus een link tussen het object, de deur, en de data in Excel. De deur nummers hoeven niet meer overgetypt te worden.
 3. Vul de extra data in. Door middel van pull-down menu's voorkomen we spelfouten en spelen we in op standaardisatie.
 4. Plaats die data in het IFC bestand. Hiermee is voor elke projectteamlid inzichtelijk waar de deur zit en welke eigenschappen en accessoires deze deur bezit.

Data gedreven oplossing zonder nieuwe software

Op deze manier hebben we een data gedreven manier van informatie overdracht gecreëerd. We besparen hiermee tijd en geven inzicht door het visueel te maken in het model. Als toetje doen we dit allemaal direct vanuit ons projectportaal. De projectvoorbereider hoeft dus geen nieuwe software te leren. Alles zoals het was, maar dan beter!

Zie in de video (2 minuten) hoe deze workflow eruit ziet.

Dank aan Robbert Ploegmakers voor het mede bedenken van deze werkwijze. Speciale dank aan Matthew Tanti voor het programmeren.

Door: Daan Arts - Hercuton

BIMregister registratie

 • Profilering in het BIM-netwerk via uw bedrijfsprofiel, de nieuwsbrief etc.
 • 2 gratis BIM Onderwijsdag tickets
  t.w.v. € 195.
 • Op de hoogte van de laatste BIM-ontwikkelingen.
 • partnerinterview door onze journalist.
 • BIM-objecten bibliotheek doorverwijzing.
 • Onbeperkt presenteren van vacatures, stages, leerwerkplekken gedurende het abonnement.

Meld hier het
laatste nieuws

Stuur een
agendapunt in

Mis je iets anders
op deze site?