Een betere wereld door technologie in de bouw

Datum nieuws
12 mei 2021
Categorie BIM nieuws
Softwareleverancier
Vaardigheden BIM nieuws
3D , Parametrisch, Visualisatie
Contact opnemen

Met een berg aan ervaring uit de bouwpraktijk en een grote passie voor techniek is Jeroen Coenders op een missie om de bouw slimmer en duurzamer te maken. Zijn bedrijf White Lioness technologies brengt daartoe stapsgewijs producten op de markt die de bouw drastisch helpen verbeteren. Met parametrisch ontwerpen kan Packhunt.io het bouwproces voor de hele keten, van architecten tot de toeleverende industrie, automatiseren en betere producten leveren.

Bouw Informatie Modellen en rekenkracht

“Toen ik bij Arup de laatste hand legde aan de nieuwbouw van Station Arnhem had ik het na tien jaar wel gezien als constructeur. Ik had het gevoel dat het nooit meer mooier zou worden na dit project. Weer beginnen aan een volgend station of ander bouwwerk trok me niet meer aan, “ zegt Jeroen Coenders oprichter en CEO/CTO van White Lioness technologies. “Wat me tegenstond aan het traditionele bouw-ontwikkel proces was dat we elke keer het wiel opnieuw uitvinden. Zelfs met de komst van Bouw Informatie Modellen maken we nauwkeurig gebruik van de rekenkracht van computers die talloze berekeningen en herhalende handelingen van ons kunnen overnemen maar zijn handelingen nauwelijks gestandaardiseerd in het ontwerpproces. Elke keer begint het ontwerp opnieuw.”

Dat moet anders kunnen dacht Coenders en samen met mede-oprichtster Anke Rolvink en besloot hij een platform op te richten dat de techniek optimaal in zal zetten als hulpmiddel voor nieuwe ontwerpen. “Wat me drijft is techniek. Ik programmeer sinds ik negen ben en ik ben gefascineerd door wat de computer kan. Ik hield er als kind ervan om huisjes te tekenen, maar ik was beter in het maken van  sommetjes, dus werd ik constructeur.”
De studie Civiele Techniek bracht hem in tien jaar langs vele uitdagende gebouwen en kunstwerken. “Ik begon me echter te irriteren aan het feit dat alles in de bouw steeds opnieuw verzonnen wordt. Dat levert veel afval op. Veel tijdverspilling. En om de slogan van Arup ‘We shape a better world’ in praktijk te brengen begonnen ik hier de eerste hulpmiddelen te programmeren. Computer programma’s om onze werkwijze te standaardiseren. Dit groeide uit tot een groep van wel 20 mensen binnen Arup, die software ontwikkelden voor een nieuwe manier van bouwen.

Parametrisch ontwerpen

Coenders besloot deze automatisering in een eigen onderneming voort te zetten. Een onderneming die werkt op basis van parametrisch ontwerpen. “Dit is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen een ontwerp wordt gegenereerd. Je ziet deze vorm van ontwerpen bij sommige producten in retail; je kunt je eigen bril op maat laten maken, kleding precies op maat bestellen. Het is geprobeerd met schoenen en wij hebben een voorbeeld van een ring die een juwelier precies naar je wens kan maken en de bij ons aangesloten trappenfabrikant EeStairs, maakt op basis van de door jou ingevoerde gegevens precies de trap die je wenst.”

Coenders: “Voor deze manier van denken en ontwikkelen hebben we de bouw als speerpunt genomen. Door parametrisch ontwerpen is het hele ontwerpproces te automatiseren. Dat leidt niet tot nieuwe Vinex wijken of eenvormige woonblokken. Het is juist mogelijk op basis van ontwerp regels totaal verschillende woningen te bouwen. Elk huis kan binnen de gestelde eisen toch een ander uiterlijk hebben. De computer rekent talloze varianten door. Veel sneller en nauwkeuriger dan de ontwerper en constructeur dat kunnen.”

Parametrisch ontwerpen in PACKHUNT.io

Visueel programmeren

Coenders schetst waar dit toe zal leiden: “Projectontwikkelaars zijn blij want die kunnen met een soort ‘Sim City’ digitaal ontwikkelen, op basis van gebouwen die uit een app store zullen komen. Met een druk op de knop bepalen ze zelf hoeveel van welk type woningen zij zullen bouwen. In onze visie moet dit soort ontwerpwerk mogelijk zijn voor iedereen. Niet iedereen kan programmeren. Veel meer mensen kunnen wel werken met een programma’s als Excel. Visueel programmeren maakt dat iedereen straks een ingewikkeld product als een gebouw zou kunnen ontwerpen met behulp van een programma als Excel. En als je vervolgens de software hiervoor in de cloud beschikbaar stelt, zijn de mogelijkheden onbegrensd.”

“De architect, de constructeur en de bouwfysicus, helpen allemaal de parameters voor het genereren van woningen te definiëren. De conceptuele set van regels waaraan een gebouw moet voldoen. De computer rekent er verder mee op basis van de wens van de klant. In de opleidingen moet op dat aspect meer de nadruk komen te liggen.”

“Traditionele architecten zullen vragen ‘wat is mijn rol dan nog?’ Ik zie voor hen de uitdaging in het ontwerpen van de scholen, ziekenhuizen en theaters. Opdrachten die via een customer journey moeten omzetten in een functioneel en prettig gebouw. De computer kan misschien een ziekenhuis genereren, maar is het ook een goed ziekenhuis? Daar zal de rol van de mens belangrijk blijven. Je kan er boos op worden, maar dadelijk nemen grote spelers als Amazon deze rol op zich en staat een hele branche buiten spel. We kunnen het beter zelf doen.

Digitale ontwikkeling

Packhunt.io is het platform wat Coenders biedt op weg naar die parametrisch gegenereerde gebouwen van de toekomst. “We zijn een bedrijf vol enthousiaste programmeurs, maar geen concurrent van software leveranciers. We gaan niet dingen opnieuw maken. Onze kracht zit hem in verbinden en samenwerken. Zo werken we met bijvoorbeeld met Trimble en de Nationale Milieudata Database en bedrijven als Crux en CEMS.

Packhunt.io praat met alle partijen. Ze zijn welkom op ons platform. We willen dat we met z’n allen een stuk verder komen. Zo zit ‘De Aanbouw Expert’ met zijn I-pad bij de klant op de bank om een aanbouw naar wens in te tekenen en bieden ingenieursbureaus via ons platform hun berekeningen aan. Packhunt.io is een verzameling bedrijven die ketensamenwerking en co-creatie naar een hoger plan tilt. Het platform groeit. Bedrijven stellen hun ketenpartners voor om ze te laten deelnemen. En zo zijn we steeds op zoek naar partijen die voor deze manier van werken klaar zijn. Iedereen kan verdienen aan deze digitale ontwikkeling.


Parametrisch gegenereerd gebouw in PACKHUNT.io

PACKHUNT.io

De eerste stappen worden nu gezet. “Het is allemaal aan het ontstaan. Een hele wijk op basis van parametrisch ontwerpen, die moet nog wel gebouwd worden, maar ontwerpen is al mogelijk. Een paar dingen lopen al goed, de aanbouwer, de trappenspecialist, de conceptuele ontwikkeling, daar worden nu de eerste gebouwen mee gebouwd. De ketens zijn zich nu echt aan het vormen.

Packhunt.io is in het verleden ook betrokken geweest bij het digitaal in kaart brengen van het aardbeving gebied in Groningen. “Grootschalige dataverwerking, met schaalbare elementen, in de cloud, dat is onze kracht. Ons sterke punt is daarnaast dat wat er getekend wordt, ook precies zo uit de machines komt. Onze partners beschikken over de techniek om dat te garanderen. Een trap van 3 meter 22 komt ook als 3.22 op de bouwplaats. Onze diensten worden aangeboden in kleine eenheden van een tiende cent. Dus er is voor iedere beurs een passende oplossing te vinden.”


Schaalbaar trap element in de cloud

Aansluiting bij BIMregister

De aansluiting bij BIMregister zien we vooral als een mogelijkheid om kennis te delen en ons platform te versterken. Wat het Bouw Informatie Platform beloofd te zijn kunnen wij in de praktijk brengen. Maar we zijn eigenlijk ‘Beyond BIM’ met het samenstellen uit parametrische modellen en daar nemen we jullie graag in mee. We hopen veel nieuwe partners te vinden die hun producten en diensten via ons platform aan anderen willen aanbieden.”

 

Bron: BIMregister

 

#replace title#